Lezersbrief

‘De aardbevingsproblemen hadden al lang als crisis moeten worden aangemerkt’

Adviseur crisis­beheersing Gert Jan Ludden verbaast zich erover dat de Groningse aardbevingsproblematiek niet als crisis wordt aangemerkt. 

Een scheur in een woning in Westerwijtwerd, als gevolg van een aardbeving. Beeld ANP

Met verbijstering aanschouwen velen de aanpak van de aardbevingsproblematiek in Groningen. Hoe is het toch mogelijk dat deze tragedie zich sluimerend voltrekt en hoe lang duurt het nog ­alvorens de ‘Groningse bom’ barst?

Het Staatstoezicht op de Mijnen ­typeerde recentelijk de situatie rond de aardbevingen in Groningen als een crisis. Een belangrijk signaal. De autoriteiten realiseren zich klaarblijkelijk (nog) niet wat deze uitspraak betekent.

Veiligheidsprobleem

De aardbevingsproblematiek had gezien de omstandigheden en impact al lang als een crisis moeten worden aangemerkt. Een crisis rechtvaardigt urgentie, richting en doorzettingsmacht. De belangen van de gedupeerden staan centraal en het biedt autoriteiten de mogelijkheid noodwetgeving en noodfondsen te activeren. Veel efficiënter dan uitzichtloos blijven polderen en wegzakken in het drijfzand van onkunde en besluiteloosheid.

Wat moet er dan nu gebeuren? In de eerste plaats moet de aardbevingsproblematiek niet meer als economisch vraagstuk worden beschouwd, maar als veiligheidsprobleem. Dit ­betekent dat de veiligheidsregio ­Groningen de regie moet overnemen. De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor crisisbeheersing en zal voor deze complexe situatie een taskforce aardbevingen kunnen samenstellen, waarin ook vertegenwoordigers van ministeries, provincie, banken, aannemers, kenniscentra, de NAM, Shell e.d. participeren. De aanpak van de crisis is daarmee multidisciplinair, krijgt een ‘gezicht’, creëert efficiënte publiek-private samenwerking en richt zich primair op hulp aan de getroffenen. De rijkssteun aan Groningen wordt een verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat de aardbevingsproblematiek coördineert.

De taskforce zal onvermijdelijk besluiten tot een generaal pardon voor de Groningers. Alle geregistreerde materiële schade aan de woningen binnen de aardbevingsgebieden moet worden vergoed. Ga ook ruimhartig om met de immateriële schade en bied nazorg aan hen die lichamelijk en/of psychisch letsel hebben ­opgelopen. De directeur publieke ­gezondheid van de veiligheidsregio is voor deze zorg verantwoordelijk. Concrete doelen formuleren en snel handelen is cruciaal.

Gert Jan Ludden, adviseur crisis­beheersing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden