Lezersbrief

'Dat vliegtuigje in 1945, ik kan het nog herinneren als de dag van gister'

Toen de in Canada woonachtige John Reiding in Het Parool het vliegtuigje uit 1945 zag, kon hij het haast niet geloven. 'Ik ben vermoedelijk een van de kinderen op de foto, ik was toen negen jaar oud.'

Het Parool
'Wij waren eigenlijk erg onverstandig om naar het vliegtuig te gaan' Beeld Collectie J.W. Hofman
'Wij waren eigenlijk erg onverstandig om naar het vliegtuig te gaan'Beeld Collectie J.W. Hofman

Hoewel het nu zestig jaar geleden is dat ik naar ­Canada ben geëmigreerd, vind ik het interessant om uw nieuwsbrief dagelijks te lezen en te zien hoe de stad is veranderd en aan het veranderen is.

Maar ik kon het haast niet geloven toen ik 30 maart de foto van het vliegtuigje uit 1945 zag. Ik ben vermoedelijk een van de kinderen op de foto, ik was negen jaar oud toen het vliegtuigje op de Stadionkade landde. Ik kan mij dat nog herinneren als de dag van gisteren.

Wij woonden toen in de Donarstraat en ik was er meteen heen om te kijken. Er werd toen verteld dat de piloot van het vliegtuigje een Amsterdammer was die de oorlog in Engeland had doorgebracht. Nu blijkt dat de echte reden was een ondergrondse leider op te halen en dat maakt meer sense.

Wij waren eigenlijk erg onverstandig om naar het vliegtuig te gaan en de piloot nam een risico, want er ­waren vermoedelijk nog honderden Duitse soldaten in de scholen in de Donar- en Argonautenstraat. Ik weet niet of dit interessant is voor u, maar dacht: ik moet dat schrijven!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden