PlusColumn

Dan maar geen Facebook meer? Dat is helaas geen optie

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Een paar jaar geleden sprak ik een tiener die naar een popfestival ging. Hij moest daarvoor twee ­dagen spijbelen van school. "Dan zou ik er maar geen foto's van op Facebook zetten," zei ik. "Dat is helaas geen optie," zei hij.

Ik snap dat. Ook ik zou het leven inmiddels ­tamelijk zinloos vinden als ik er niet af en toe iets over op een of andere tijdlijn kon zetten. Waar gingen we vroeger toch heen met onze snedige opmerkingen, originele invallen en ­leuke foto's?

Foto's lagen omkrullend in een doos, de rest verdween in de ijle lucht. Zonde. Bovendien haal ik tegenwoordig zo'n beetje al mijn informatie van Facebook en Twitter. Ik zou geen idee meer hebben wat er in de wereld aan de hand was als ik geen sociale media meer mocht gebruiken.

Daarom ligt het boek 'Je hebt wel iets te verbergen' van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis nu al weken omineus op mijn nachtkastje naar me te loeren. Ik heb het gekocht, maar alsmaar geen zin om het te lezen. Het is uitgegeven door De Correspondent en er staat een verhandeling in over privacy. En dat Facebook een bedrijf uit de hel is dat ons geheel omklemd heeft.

De Correspondent heeft patent op een soort utopisch gelijk waar ik nooit een speld tussen kan krijgen, maar waar ik desalniettemin een klein beetje kriegel van word. Dat iedereen ­eigenlijk gratis geld moet krijgen. Dat het lijkt alsof de wereld in brand staat, maar dat het juist beter gaat dan ooit. Dat Facebook misschien wel leuk lijkt, maar eigenlijk weerzinwekkend is.

Ik ben trouwens niet de enige die in een ingewikkelde twist met Facebook zit. Dat blijkt uit de hoax die om de paar weken opduikt: allerlei Facebookvrienden gaan dan ineens een hoogdravende, quasi-juridische tekst in hun tijdlijn copy-pasten, die zo ongeveer vertelt dat ze ­Facebook elk recht ontzeggen om gebruik te maken van hun foto's en teksten.

In de reacties schrijven andere Facebookers dan vermoeid dat dit geen zin heeft en dat je, toen je je Facebookaccount opende, in feite al je mensenrechten hebt opgegeven middels een vinkje.

We weten inmiddels dus hoe slecht het allemaal is, maar moet ik mijn Facebookaccount dan opzeggen? Moet ik op een of ander sociaal medium gaan zonder advertenties, dat door Bits of Freedom is opgericht en waar verder ­niemand op zit? Dat is helaas geen optie.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden