Lezersbrief

'Dames, het is tijd dat we onze mond open doen'

Paroollezer Francine Boon roept in een lezersbrief op tot actie: 'Niet om te verwijten, te bijten, te schelden en te vervloeken, maar vooral om de dialoog aan te gaan.'

Francine Boon
null Beeld Lotte Bronsgeest
Beeld Lotte Bronsgeest

Pijnlijk vond ik het, om zaterdag de reactie van de woordvoerder van Femke Halsema te lezen naast de vier profielen die duidelijk laten zien dat er actie nodig is tegen straatintimidatie tegen vrouwen.

"Achteraf heb ik spijt dat ik niet de politie heb gebeld," vertelde Cato Duyvis. Ik weet niet eens meer hoe vaak ik dat gevoel heb gehad, laat staan hoe vaak ik vrouwen hierover heb gehoord.

Wanneer is het erg genoeg om de politie te bellen?

Is het erg genoeg als ik 's nachts word betast in de Damstraat?

Is het erg genoeg als ik door drie volwassen mannen word ingesloten op een feestje, ook al houden ze hun handen thuis?

Is het erg genoeg als ik op de fiets word achtervolgd naar huis of word aangesproken op een brug en tot een knuffel word gedwongen?

Vaak besef ik achteraf pas wat een juiste handeling zou zijn geweest. Ik zou willen dat hier in mijn middelbareschooltijd meer aandacht aan was besteed.

Dat ik, naast het leren niet te provoceren om geweld te voorkomen en de vele manieren om vanaf de grond iemands neus te breken, ook iets daartussenin had geleerd.

Dames, het is tijd dat we onze mond open doen. Niet om te verwijten, te bijten, te schelden en te vervloeken (al mag dat natuurlijk ook), maar vooral om de dialoog aan te gaan. Om bijvoorbeeld met de mannen in onze omgeving te delen hoe hun gedrag leidt tot onze onveiligheid, en ze te vertellen waar we dan wél van gediend zijn.

En heren, het is tijd om vragen te stellen. Aan de vrouwen in jullie omgeving, bijvoorbeeld. Voelen zij zich altijd veilig op straat?

Kun je zelf goed bepalen waar de grens ligt, of ben je die misschien zelf ongemerkt wel eens over gegaan?
Politie, het is tijd om ons wat handvatten mee te geven.

Mag ik jullie bellen als ik alleen over straat loop 's nachts en word lastiggevallen? Nemen jullie me dan serieus?

En beste burgemeester Halsema, het testen van de app is dus al gebeurd, in Rotterdam. Hij werkt. Het is tijd om met handhaven te beginnen.

Francine Boon, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden