Lezersbrief

'Dag van de Arbeid: de strijd is nog niet voorbij'

Het kapitalisme zet steeds opnieuw verworven rechten onder druk. Daarom is er 1 mei, schrijft Daniël Peters (fractievoorzitter SP Amsterdam).

De 1 mei-mars van 2015 Beeld anp
De 1 mei-mars van 2015Beeld anp

Raadsleden van VVD en D66 stonden vorige maand juichend op de banken toen bekend werd dat de ­Amsterdamse gemeenteloketten op 1 mei ook geopend zullen zijn. 'Eindelijk', want op de Dag van de Arbeid dient gewerkt te worden, aldus de ­liberalen. Daarmee miskennen zij de geschiedenis, de gangbare praktijk in andere Europese landen én een groeiende tendens in ons land.

Nederland kent tien officiële feestdagen. Het gros daarvan heeft een christelijke grondslag. Daarnaast hebben we enkel Nieuwjaarsdag en Koningsdag. Bevrijdingsdag, de feestdag voor iedereen die de vrijheid lief is, is niet eens meer een standaard feestdag.

Eerlijke ­arbeidsvoorwaarden
Datzelfde geldt voor de Dag van de Arbeid. Maar dat is niet zomaar 'een feestdag voor wat socialisten en sociaaldemocraten', zoals de VVD het pleegt te zeggen. Het is dé feestdag waarop werknemers overal ter wereld stilstaan bij de strijd voor eerlijke ­arbeidsvoorwaarden en betere ­arbeidsomstandigheden.

De acht­urige werkdag en de veertigurige werkweek, doorbetaling bij ziekte of ­vakantie, ontslagbescherming: het is allemaal bevochten en dat vieren we.

Die strijd is bovendien nog niet voorbij, want nog steeds is geen van de bovengenoemde verworvenheden een vanzelfsprekendheid.

Kijk naar de stakingen die de schoonmakers hebben moeten organiseren. Zie de acties van medewerkers van distributiecentra van supermarkten die veel te hard moeten werken voor veel te weinig geld.

Kapitalisme
Neem de situatie van bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs die ooit kostwinner konden zijn en nu niet meer rondkomen in gedwongen zzp-constructies. Het kapitalisme zet steeds opnieuw verworven rechten onder druk en overal loert de race naar de bodem.

Voor al deze mensen is er 1 mei: zij die hebben gekregen waar zij recht
op hebben, zij die het nog moeten krijgen en wij allen die die rechten moeten beschermen. In vrijwel heel Europa wordt daarom het belang van 1 mei wel erkend. Het is een officiële feestdag in alle ons omringende landen.

In Nederland is het zo ver nog niet. Maar het gevoel dat de sociale strijd gevoerd moet worden, wordt elk jaar sterker en de kracht van 1 mei als symbool groeit daarmee. Die beweging moeten wij doorzetten.

Wij gaan maandag weer de straat op. Met iedereen die wat geeft om zijn of haar rechten, en de rechten van alle mensen wereldwijd.

Daniël Peters, fractievoorzitter SP Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden