Dachten ze echt dat Wilders aan Israël staatsgeheimen ging verklappen?

Theodor Holman Beeld Wolff

Je vraagt je meteen af hoe de 'debriefing' bij de AIVD ging. "Maar wat zei hij, James, tegen de Israëli's?"

"Hij zei eigenlijk niks, mijnheer," zei James Bond uit Uttelerveen.

"Maar wat zeiden de Israëli's dan? Wilden die hem geheimen ontfutselen?"

"Nee, mijnheer. Ik geloof niet dat er één geheim is dat de Israëli's niet van ons weten, mijnheer."

"Daar gaat het niet om. Het gaat erom te testen of Wilders loyaal is. Loyaal aan Nederland."

Loyaal: trouw, eerlijk, rechtschapen, aldus het woordenboek. 'Iemand die niet bedriegt.' Wel leuk dat we dat nu weten, dat je als politicus trouw, eerlijk en rechtschapen moet zijn, en dat je de AIVD op je nek krijgt als je dat niet bent.

Dachten ze echt dat Wilders aan Israël staatsgeheimen ging verklappen? En dat Wilders dan trots voortdurend met Israëlische ambassadeurs en andere functionarissen op zou trekken?

Nou vertrouw ik Wilders ook voor geen cent, maar ik denk toch niet dat de Israëli's uitgerekend hem wilden ronselen. Ik ken dommere PVV'ers dan Wilders.

En dan: Wilders wordt dagelijks door acht AIVD'ers beveiligd! Acht mensen lopen voortdurend voor, achter en naast hem. Hij schijnt al zo'n honderd beveiligers te hebben gehad. Wat voor onderzoek moet de AIVD dan nog doen?

Maar afgezien daarvan: we weten nu dat als je een politicus bent, de AIVD je in de gaten houdt. Je krijgt voortdurende 'loyaliteitscontrole'.

Dat betekent dat de minister van Binnenlandse Zaken over iedere politicus zaken kan weten, die de politicus niet aan de buitenwereld wil prijsgeven.

Het kabinet controleert aldus de Tweede Kamer. Zo sluipt de dictatuur onze democratie binnen. Het klinkt vreemd, maar zelfs wij spelen soms graag Noord-Korea.

Om het populistisch te zeggen: het kabinet smijt ons land in de EU, terwijl we nee stemden, zodat we hier niks meer te vertellen hebben, maar leden van het parlement moeten gecontroleerd worden op hun loyaliteit.

Wat me vooral opvalt, is dat het parlement er heel weinig door geraakt lijkt. Waarom is niet iedereen woedend?!

Ze durven waarschijnlijk niet. Men weet te veel van de leden. Niet ons kabinet, maar de AIVD regeert over ons. Onze J. Edgar Hoover heet Rob Bertholee, hoofd AIVD.

Wie controleert hem? Weet hij al dat er behoorlijk uit zijn bedrijf wordt gelekt? Het is een affaire met een luchtje.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden