Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

Daarom is het ook in dit vrije land tijd voor verandering

PlusWondimu Gebre Woldeaarggiye

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Wie dacht dat de moord op George Floyd slechts enige tijd voor wereld­wijde verontwaardiging zou zorgen, komt bedrogen uit. De dood van Floyd heeft de deksel van de pan gehaald, en de woede en geestdrift van de zwarte gemeenschap stroomt nu over alle continenten – simpelweg omdat het zo niet langer kan.

Zelf weet ik al te goed hoe discriminatie werkt. Ik ben opgegroeid in Ethiopië, waar verschillende multi-etnische groepen naast elkaar leven. Het is daar nog steeds dagelijkse praktijk mensen te discrimineren op hun achtergrond, fysieke verschijning, politieke opvatting of seksuele voorkeuren. Die discriminatie gaat ver: wie in de ‘verkeerde’ groep geboren is, zal zijn leven slijten aan de onderkant van de maatschappij.

De toekomst zal bestaan uit zwaar werk voor weinig geld – denk aan weven, looien of het maken van aardewerk. Het ergst is dat mensen nooit uit het systeem komen. Een opleiding kan je vergeten en trouwen met iemand uit een ‘betere omgeving’ kan ook niet – als dat bij hoge uitzondering gebeurt, is discriminatie binnen de eigen familie- en vriendenkring het gevolg. Dag in, dag uit.

In Amsterdam werkt discriminatie op een ander niveau. De vraag blijft waarom dit gif zo in mensen verankerd zit. Natuurlijk – er is een gebrek aan historisch bewustzijn, er is hypocrisie, en ingebakken conservatisme. Maar ik merk ook – wezenlijk anders dan in Ethiopië – dat het onderwijs en het open karakter van de maatschappij discriminatie hier behoorlijk dwarsbomen.

Toch is Nederland er ook nog lang niet. Daarom is het ook in dit vrije land tijd voor verandering. Nederlanders moeten dijken van moed bouwen tegen de stormvloeden van de angst.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden