Han Lips

Daar ging Derk Bolt weer, voor de 600ste keer

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Spoorloos.

Han Lips
Han Lips - Afl 2: Aflevering 600, een overzicht van bijna 30 jaar Spoorloos. Beeld KRO-NCRV
Han Lips - Afl 2: Aflevering 600, een overzicht van bijna 30 jaar Spoorloos.Beeld KRO-NCRV

Indrukwekkende cijfers: in de 29 jaar dat Spoorloos bestaat zijn er 600 afleveringen geweest, bezocht het programma 60 landen en zijn 1600 mensen met zoekgeraakte familieleden en hun biologische ouders herenigd. En elke maand melden zich 1000 mensen aan, beweert omroep KRO-NCRV.

Lips is geen rekenwonder, maar becijferde dat je dan alle geadopteerde kinderen in Nederland wel zo'n beetje gehad moet hebben.

In de 600ste aflevering werd teruggeblikt. Er was door de jaren heen best wat kritiek geweest op de show, zei presentatrice Jetske van den Elsen, want niet alle ouders zitten te wachten op een hereniging met het kind dat ze ooit afstonden.

"Maar we vinden het recht van het kind om te weten waar het vandaan komt zwaarder wegen."

En dus kregen we een jonge vrouw uit Tilburg te zien die haar Colombiaanse moeder wilde leren kennen. Een speld in een hooiberg, maar zo begint Spoorloos altijd. Daar ging Derk Bolt weer, naar het land waar hij twee jaar geleden werd ontvoerd.

Bij het gemeentehuis zei een ambtenaar dat hij vanwege privacyredenen de naam van de moeder niet mocht geven, maar vanuit 'medemenselijkheid' een uitzondering maakte.

De volgende dag prijkte ze met foto paginagroot in de lokale krant en werd via de radio een oproep gedaan.

Lang verhaal kort: de moeder was snel opgespoord, en vertelde Bolt een hartverscheurend verhaal: ze was op jonge leeftijd verkracht, zwanger geraakt, had geen geld om voor haar dochter te zorgen en moest haar afstaan.

Lips begon zich net af te vragen of hij het wel kies vond om deze getraumatiseerde vrouw met een draaiende came­ra te overvallen, toen de apotheose op Schiphol kwam. Er waren veel tranen, een moeder die maar bleef herhalen: 'Vergeef me dochter,' en toen kreeg ook Lips het, voor de 600ste keer, even te kwaad.

Spoorloos scoort ook na 600 afleveringen

Ook na 600 afleveringen is Spoorloos nog steeds een kijkcijfersucces. Maandag stemden 1.730.000 kijkers af op de jubileumuitzending van het KRO-NCRV-programma, waarin werd teruggeblikt op de herenigingen van de afgelopen 29 jaar.

Volgens de omroep is het succes van Spoorloos te verklaren door de behoefte van kijkers aan "echte verhalen van echte mensen die een diep verlangen hebben om meer te weten te komen over zichzelf".

Die formule werkt, bleek maandag weer. Spoorloos is het op één na best bekeken programma, blijkt uit het lijstje van de Stichting KijkOnderzoek. Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur trok meer kijkers, 2.036.000.

De Slimste Mens, dat maandag begon aan de finaleweek, maakt de top drie compleet. De kennisquiz van Philip Freriks en Maarten van Rossem boeide 1.590.000 kijkers. Alle programma's in de top tien, waaronder De Wereld Draait Door, Jinek en RTL Boulevard, trokken meer dan een miljoen kijkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden