Beeld Artur Krynicki

D66 lijkt in dit collegegeweld te worden vermalen

Plus Republiek Amsterdam

Natuurlijk, het waren Europese verkiezingen en er was ook nog zoiets als het Frans Timmermans-effect, maar ongetwijfeld zullen GroenLinks en PvdA hun goede uitslag in Amsterdam beschouwen als steun voor het beleid in de stad.

De PvdA en GroenLinks kregen samen bijna de helft van de stemmen die Amsterdammers vorige week uitbrachten bij de verkiezingen van het Europees parlement. GroenLinks deed het zelfs beter dan bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, toen de partij toch al een historische zege boekte. En de PvdA is na opeenvolgende nederlagen weer helemaal terug in Amsterdam, met 21 procent van de stemmen.

Europese verkiezingen of niet, Amsterdammers hebben de PvdA en GroenLinks in ieder geval niet afgestraft voor al die verboden die de afgelopen maanden zijn afgekondigd in de stad – op rondleidingen over de Wallen, op auto’s, op boten met veel passagiers, op Airbnb in bepaalde wijken, op toeristenwinkels, scooters en ga zo maar door.

En ook de 24-uursopvang voor illegale vluchtelingen is vooralsnog geen reden voor Amsterdammers om massaal op een andere partij te stemmen, al zouden de roerige bewonersavonden een andere indruk kunnen wekken.

Kortom, de deur staat open voor nog meer links beleid, ongetwijfeld met steun van coalitiegenoot SP, die na een nieuwe nederlaag behoefte heeft aan stevige profilering.

Arm D66. De liberalen schoven vorig jaar aan in een college met GroenLinks, PvdA en SP en lijken vermalen te worden in al dit geweld. De partij kwam bij de Europese verkiezingen in Amsterdam uit op twaalf procent, tegen zestien procent in 2018.

D66 nam een risico door als enige liberale partij mee te doen met socialisten, sociaal-democraten en groenen. Het recente verleden leert dat partijen vaak verliezen als ze een minderheid vormen in een coalitie met een overwegend andere politieke snit. Het overkwam SP in Amsterdam na een coalitie met D66 en VVD. De PvdA verloor dik na een kabinet met de VVD.

In zo’n situatie moet een partij standpunten verdedigen die niet de hare zijn. De SP had dit in Amsterdam met het nieuwe erfpachtstelsel, een liefdesbaby van D66 en VVD.

En nu moeten de liberalen van D66 allerlei verboden en restricties verdedigen waarmee Amsterdammers worden beperkt in hun vrijheden, bijvoorbeeld in het gebruik van hun woning. Een beetje geld verdienen via Airbnb, tijdens een vakantie, is amper nog mogelijk in deze stad.

Probeer dan maar eens een sociaal-liberaal profiel te houden.

Af en toe laat D66 van zich horen, als de voorstellen wat al te anti-liberaal zijn. De partij juicht de komst van bedrijven en expats toe, maar ziet ook dat dit college voorrang wil geven aan Amsterdamse jongeren op de woningmarkt en woningdelen beperkt. Dit is niet in het belang van expats.

D66-wethouder Udo Kock van Economische Zaken verzet zich tegen verdere inperking van Schiphol. In het coalitie-akkoord wist D66 de schade te beperken. Hierin staat weliswaar dat groei van Schiphol ‘onwenselijk’ is, maar ook dat de discussie hierover pas begint na 2023.

Nu probeert de fractie van GroenLinks Kock toch in de hoek te drukken en hem te dwingen tot een rechtszaak tegen verdere groei van de luchthaven. Tot woede van Kock, die het liberale geluid moet laten horen. “Economische groei is goed,” zei hij eerder deze week in De Balie.

De bevolking van Amsterdam verandert in het voordeel van D66: meer hoogopgeleiden en expats, hogere inkomens. Mensen die bewust kiezen voor een leven in een vrije stad. De partij zou zonder al te veel inspanningen moeten groeien.

En toch lukt dit niet. Het D66-geluid in Amsterdam is hiervoor veel te zwak.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden