Opinie

D66’ers: ‘Help slachtoffers van huiselijk geweld’

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Jaarlijks zijn één miljoen mensen slachtoffer van geweld achter de voordeur, waarbij het bij meer dan 200.000 mensen gaat om ernstig of herhaald geweld en er elke tien dagen een vrouw sterft door toedoen van partner of ex-partner.

Achter deze duizelingwekkende cijfers schuilen schrijnende verhalen van een tiener die wordt vermoord door haar ex-vriend, mannen die worden mishandeld en geen hulp durven zoeken, vrouwen die jarenlang worden geslagen en verkracht en kinderen die getuige zijn van geweld of zelf worden mishandeld. De psychische gevolgen zijn enorm. Het lukt overheid en samenleving niet goed hier iets aan te doen.

Deze cijfers zijn nog van voor de coronatijd. Sinds de lockdown in maart is het aantal chatgesprekken met hulporganisatie Fier gegroeid, maar ook vrouwenorganisaties melden dat er sprake is van meer geweld. En dat is pijnlijk genoeg ook logisch. Aan de ene kant zitten betrokkenen meer op elkaars lip. Aan de andere kant zijn slachtoffers ook nog veel minder zichtbaar. Want zowel de reguliere hulpverlening als andere instanties zijn door de lockdown meer op afstand komen te staan.

Op de korte termijn moet er ingezet worden op een betere samenwerking tussen de vele organisaties die zich met huiselijk geweld bemoeien. Het moet duidelijk zijn waar meldingen naartoe moeten, zodat meteen actie kan worden ondernomen. Het is belangrijk om te blijven meten hoe geweld binnen gezinnen zich ontwikkelt in deze bijzondere tijden. Koppel de gezinnen waar het geweld zich voordoet ook aan een vertrouwenspersoon.

Structurele problemen vragen om structurele oplossingen. Professionals willen graag samenwerken, maar ervaren veel onmogelijkheden. Grote obstakels zijn onder andere de ingewikkelde geldstromen, ellenlange procedures en versnippering van de verantwoordelijkheden. En we weten op basis van nieuw onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut dat een lange adem, een integrale aanpak, specialistische hulp en meer regie nodig is. Laten we de vrouwenorganisaties met de vele vrijwilligers koesteren die zelfs tijdens de lockdown in parken afspreken met mishandelde vrouwen.

Maar we kunnen zelf ook veel doen. Als er iemand in jouw omgeving slachtoffer is van geweld: bied hulp en zorg dat ze weten dat ze niet alleen zijn. Lockdown of geen lockdown.

Vera Bergkamp (lid Tweede Kamer, D66) en Yassmine El Ksaihi (raadslid gemeente Amsterdam, D66)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden