Opinie

'D66 een onderwijspartij? Dat is een misverstand'

Het Amsterdamse onderwijsbewind van D66 heeft vooral aangetoond dat het hoog tijd is een CDA'er Onderwijsminister te maken, schrijft Lotte Schipper, voorzitter van de CDJA.

Lotte Schipper
D66 kroont zichzelf nog vaak onterecht tot 'koning onderwijs', vindt Lotte Schipper. Beeld Eva Plevier
D66 kroont zichzelf nog vaak onterecht tot 'koning onderwijs', vindt Lotte Schipper.Beeld Eva Plevier

Weinig is belangrijker dan onderwijs voor onze kinderen en studenten. We moeten de komende jaren alles op alles zetten om de positie van de scholier, student en leraar te versterken. Binnenkort treedt er een nieuw kabinet aan. Het is zaak D66 verre te houden van het ministerie van Onderwijs.

De progressieve liberalen beschouwen zichzelf graag als de onderwijspartij. Dat is echter een misverstand. We zien dat D66 bij besluitvorming over onderwijs juist voortdurend aan de verkeerde kant staat.

Dat werd pijnlijk duidelijk toen D66 de invoering van het leenstelsel in de Tweede Kamer steunde, wat de drempel op het volgen van hoger onderwijs heeft verhoogd.

Daarnaast staat onderwijsvrijheid bij de democraten op de tocht: nu willen ze het bijzondere scholen verbieden van docenten en leerlingen te vragen dat zij de identiteit van de school onderschrijven.

Frisse wind
Die partij wuift de vlag van vrijheid, maar wil in feite ouders de fundamentele vrijheid ontnemen een school te kiezen waarvan zij vinden dat die het beste past bij hun kind en dat die aansluit bij hun opvattingen en levensovertuiging.

Op lokaal niveau zien we een almaar terugkerende poging om de toeslag voor kleine scholen af te schaffen, terwijl die voor veel kleinere gemeenten cruciaal is om de kwaliteit van onderwijs en het voortbestaan van lokale scholen te waarborgen.

Hoe zit het dan in de grootste gemeente van het land? Daar trad immers in 2014, na decennia van PvdA-beleid, voor het eerst een wethouder van D66 aan op Onderwijs, waarbij met veel bombarie een frisse wind werd aangekondigd.

Wat heeft D66 daar nu van gebakken?

Twee jaar geleden bleek dat de wethouder een positief rapport van het Kohnstamminstituut over de door Lodewijk Asscher ingevoerde Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA) probeerde te verdoezelen. Op advies van toenmalige fractievoorzitter Jan Paternotte was het in een la geschoven.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen had D66 de mond vol van de vrijheid van schoolkeuze en trok de partij bombastisch ten strijde tegen PvdA-betutteling. Inmiddels is duidelijk dat het huidige college met D66 voorop gewoon is doorgegaan met de invoering van het 'postcodebeleid' in het basisonderwijs.

Minder kansen
De meeste ouders willen toch wel dat de school in de buurt staat. Maar er zijn ook ouders die, om wat voor reden dan ook, andere keuzes maken, en kiezen voor een school verder weg. Door dit beleid hebben hun kinderen daar dan minder kans.

Als ze vervolgens naar een middelbare school gaan, bepaalt een computer waar ze worden geplaatst. Leerlingen moeten een lijst van twaalf 'voorkeursscholen' maken, en krijgen dan een willekeurig nummer dat bepaalt waar ze terechtkomen.

Lotte Schipper, voorzitter CDJA. Beeld Dirk Hol
Lotte Schipper, voorzitter CDJA.Beeld Dirk Hol

Dit jaar waren er zelfs leerlingen die op geen enkele school werden geplaatst. Toen CDA Amsterdam met de VVD een serie voorstellen indiende om een oplossing te vinden, gaf de 'onderwijspartij' niet thuis.

Het verschil tussen 010 en 020 kan haast niet groter zijn. Waar D66-wethouder Kukenheim in Amsterdam keer op keer negatief in de kranten verschijnt, zijn diezelfde landelijke kranten lovend over de Rotterdamse wethouder Onderwijs, Hugo de Jonge.

De plannen van De Jonge (CDA) op onderwerpen als het aantrekken van meer leraren of het toezicht op het thuisonderwijs laten een vorm van doortastendheid zien die in de bestuurskamer in de hoofdstad blijkbaar ontbreekt.

Doortastendheid
Waar D66 zichzelf nog vaak tot 'koning onderwijs' kroont, blijkt hier in de Amsterdamse praktijk weinig van te kloppen. Met het wethouderschap in Amsterdam is een kans blijven liggen om grotestedenproblematiek in het onderwijs aan te pakken. En dat is jammer.

De kansen die zijn blijven liggen in Amsterdam zien wij als tekenen aan de wand voor de ronduit slechte prestaties van D66 ook in het nationale onderwijsdebat. Wij roepen dan ook op te kiezen voor een minister van CDA-huize.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden