Lezersbrief

‘Cultuursector, stop met die gratis voorstellingen’

Danielle Braun roept de cultuursector op om zichzelf serieus te nemen en geld te vragen voor nu vaak gratis coronaoptredens.

Danielle Braun
Iris Hond tijdens de opname van een optreden in Het Concertgebouw. Beeld ANP
Iris Hond tijdens de opname van een optreden in Het Concertgebouw.Beeld ANP

Heel aandoenlijk en wel­gemeend; de celliste in de tuin van een verzorgingstehuis, die speelt voor bejaarden op hun balkon. Tot je hoort dat zij voorheen bij hetzelfde verzorgingshuis ook optrad. Voor 200 euro per uur. Nu doet ze het ­gratis. Op mijn vraag waarom ze dat doet, antwoordt ze: “Omdat iedereen dat doet en zo krijg ik een goed gevoel dat ik meehelp in deze barre tijd.”

Prachtig en ik bekijk ze ook graag; de dansfilmpjes van het Nationaal Ballet en de dansers van de Opéra Parijs. Velen met mij. Een druppeltje ­serotonine op een online dag. Ik vind het wel gênant en voel me voyeuristisch; doorgaans betaalde ik toch een dikke 50 euro voor een kaartje. Een groot eventbureau dat uitblinkt in fantas­tische events, waar Obama sprak voor 995 euro per stoel, doet nu gratis online webinars met topsprekers. Duizenden mensen loggen in.

Maatschappelijk belang

De cultuursector zucht. Hapt naar adem ­– en is met deze acties hard op weg naar suïcide. Suïcidale neigingen gaan niet zelden gepaard met een ernstig laag zelfbeeld. Er schuilen dikwijls ingewikkelde, met misbruik gepaard gaande relationele patronen onder. Daar dragen we nu met ons ­allen aan bij. Kamerlid Niels van den Berge (GroenLinks) zegt in de Kamer goedbedoeld dat de culturele sector zorgt voor ‘troost, inspiratie en afleiding’. Hou eens op met dat getuttel; het is een sector met groot maatschappelijk én economisch belang. De culturele sector is goed voor 4 procent van het BNP en 4,5 procent van de werkgelegenheid.

Ja, ik ben hartgrondig voorstander van een noodplan en goede regelingen voor kunstenaars, net als voor andere gedupeerde ondernemers. Maar kunstenaars, muzikanten, dansers en sprekers, mag ik dan ook zien dat jullie gewoon weer gaan ondernemen? Je hebt een studie aan hbo of universiteit achter de rug en hebt je kop boven het maaiveld uit weten te steken. Toughen up. Online lessen? Vraag er geld voor. Spelen op het grasveld voor ouderen? Er is wel ­crisis in verzorgingshuizen, maar die is niet financieel; vraag je normale ­tarief. Gratis webinars? Verkloot je ­eigen eventmarkt niet.

Grow up en neem jezelf serieus. Dan doet het Nederlandse volk dat ook. Enne... alle andere Nederlanders: wil je die gratis accounts even stopzetten? Het riekt naar misbruik.

Danielle Braun, corporate antropoloog, directeur Academie voor Organisatiecultuur

 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden