Opinie

‘Crisis laat zien hoe goed thuiswerken werkt’

Nederland werkt al vier weken thuis. Ronnie Eisenmann en Liëll van Hezik pleiten voor een sterkere rechtspositie om na de crisis ook thuis te kunnen werken.

In vier weken heeft bijna iedereen in Nederland leren thuiswerken. Beeld Getty Images
In vier weken heeft bijna iedereen in Nederland leren thuiswerken.Beeld Getty Images

Door de coronacrisis werken zo veel mogelijk Nederlanders al ruim vier weken thuis. Dat is voor de meeste werknemers en werkgevers een enorme verandering en vergt van beide kanten nogal wat aanpassing.

In de afgelopen jaren is een duidelijke verandering te zien wat betreft thuiswerken. Zo nam volgens het CBS het aantal thuiswerkuren tussen 2000 tot 2016 toe met maar liefst 38 procent. En vorig jaar werkte 39 procent van alle Nederlanders incidenteel thuis.

In 2016 zijn thuiswerkliefhebbers door de overheid tegemoetgekomen middels de Wet flexibel werken. Op grond van deze wet kan een werknemer bij zijn werkgever een verzoek indienen om één of meer dagen per week thuis te werken. Thuiswerken is ook met de komst van deze wet echter geen spijkerhard recht: een verzoek kan niet altijd worden ingediend en een werkgever kan dat verzoek – onder niet al te strenge voorwaarden – afwijzen.

De vraagt rijst waarom een werkgever een dergelijk verzoek eigenlijk zou afwijzen in het geval fysieke aanwezigheid van een werknemer niet is vereist. Een belangrijke reden voor werkgevers om thuiswerken niet te stimuleren, lijkt de vrees dat een werknemer thuis minder productief is.

Dit terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze angst ongegrond is en dat werknemers thuis meestal zelfs productiever zijn dan op kantoor. Zo schreef Stanford University over onderzoeks­resultaten waaruit bleek dat thuiswerkers maar liefst 13 procent beter presteren dan niet-thuiswerkers. Daarnaast zouden zij thuis 9 procent langer werken dan mensen die naar kantoor komen.

Afname van files

Bovendien wees eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau al uit dat het ziekteverzuim van werknemers die thuiswerken lager is dan dat van werknemers die dat niet doen. Bij arbeidsgehandicapten was het ziekteverzuim bij thuiswerken relatief nog lager.

Dat laatste valt onder meer te verklaren doordat arbeidsgehandicapten minder worden be­lemmerd wat betreft (de kosten van) woon-werkverkeer en dat het werken vanuit huis beter valt te combineren met een ziekenhuis­bezoek.

Daarbij is het zo dat werknemers die niet arbeidsongeschikt zijn in de zin van de wet, maar toch niet naar werk kunnen komen (denk aan een gebroken been), hun werk thuis kunnen blijven verrichten.

Andere, meer algemene – maar niet minder belangrijke – voordelen van thuiswerken zijn besparingen van kantoorkosten, een afname van files, een gunstige invloed op het milieu, tevreden werknemers en een besparing van de reiskosten.

Snel internet

Werkgevers hebben er baat bij om ervoor te zorgen dat werknemers thuis over een goed ingerichte werkplek beschikken. In eerste plaats omdat op werkgevers de verplichting rust medewerkers te laten werken in een zo veilig mogelijke werkomgeving. Zo zal een werkgever er onder meer voor moeten zorgen dat werknemers die voor langere tijd thuiswerken, beschikken over een goede stoel en tafel met de juiste afmetingen.

Nu velen van ons noodgedwongen thuis aan het werk zijn, zien we het belang van een goede internetverbinding, een webcam, en een digitale werkomgeving. Betoogd kan worden dat het voor werkgevers raadzaam is om te investeren in de toekomst. Dit bijvoorbeeld door werknemers die nog niet bekend zijn met thuiswerken daarin te trainen en ervoor te zorgen dat zij alle handvatten worden aangereikt om thuis te kunnen werken.

De koudwatervrees om thuis te (laten) werken moet na deze crisis definitief voorbij zijn. Daarom zou de wetgever in actie moeten komen om de rechtspositie om thuiswerk af te kunnen dwingen, te versterken.

Niet alleen zijn werkgevers dan voorbereid op de toekomst, maar ook kunnen zij zo de vruchten plukken van minder verzuim en een grotere arbeidsdeelname van mensen met een gezondheidsbeperking.

Liëll van Hezik. advocaat, verbonden aan Eisenmann en Ravestijn Advocaten. Beeld -
Liëll van Hezik. advocaat, verbonden aan Eisenmann en Ravestijn Advocaten.Beeld -
Ronnie Eisenmann, advocaat, verbonden aan Eisenmann en Ravestijn Advocaten; fractievoorzitter voor de VVD in Amsterdam-Zuid. Beeld -
Ronnie Eisenmann, advocaat, verbonden aan Eisenmann en Ravestijn Advocaten; fractievoorzitter voor de VVD in Amsterdam-Zuid.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden