Tinkebell. Beeld Artur Krynicki
Tinkebell.Beeld Artur Krynicki

Creatieve makers worden zelden ingezet om mee te denken over complexe zaken

PlusTinkebell

Tinkebell

Stel. Je koopt een Legopaleis. Iets groots, complex. Dan bouw je dat paleis waarschijnlijk één keer op volgens het boekje. Je laat het een tijdje staan, geniet van het bouwwerk en dan breek je hem op een dag af om met diezelfde steentjes iets anders te bouwen. En dan nog eens iets anders, en nog eens et cetera. Wat je zal merken is dat het op een gegeven moment gaat frustreren dat niet elk bouwtechnisch probleem valt op te lossen met de set steentjes waarmee je ooit dat mooie paleis in elkaar zette. Logisch is het dan om er steentjes bij te kopen. Of een boerderijset, die je dan ook een keer opbouwt, weer afbreekt, om de steentjes vervolgens allemaal op een hoop te gooien. Het is ook niet voor niets dat Lego allang niet meer alleen ‘gewone’ steentjes heeft. Er bestaan afwijkende vormen, lichtgevende en mechanische bouwstukken. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dat eerste bouwpakket. Dat zou je kunnen zien als een organisatie of een overheidsorgaan. Ooit opgetuigd met een perfect plaatje voor ogen. Bij elk probleem wordt er gewerkt met de bouwstenen (mensen, ideeën en systemen) die in het pakket zitten. En zo wordt vaak eindeloos geschoven met dezelfde onderdelen.

Een kind kan bedenken dat, zeker bij grote, complexe vraagstukken zelden een oplossing gevonden zal worden in dat wat al in huis is. Één klein nieuw onderdeel kan een wereld van verschil maken in mogelijke uitkomsten. Als je het zo bekijkt, heel gek dat je dit zo weinig ziet gebeuren. En dat doorgaans juist bij grote ingewikkeldheden wordt vastgehouden aan de veiligheid van het bekende.

Precies hierom is in het afgelopen jaar de Sociaal Creatieve Raad opgericht. Een adviesraad van vijftig professionals die allemaal expert zijn in het inzetten van dat ene nieuwe legosteentje. Er zijn in Nederland meer dan 160.000 creatieve makers werkzaam en tot nu toe werden deze breinen zelden ingezet om mee te denken over oplossingen in complexe zaken. Zoals, ik noem maar wat: hoe gaan we om met een mondkapjesplicht? Hoe krijg je Nederland van gas los? Wat kunnen we doen aan de groeiende schuldenproblematiek? Hoe betrek je burgers zo veel mogelijk bij democratische processen?

Afgelopen maandag beloofde minister Van Engelshoven na een vlammend betoog van Lammert van Raan (PvdD) en een motie van Niels van den Berge (GroenLinks) over kapitaalvernietiging wanneer creatieve breinen niet worden benut, zo snel mogelijk om de tafel te gaan met de SCR en dat is hoopvol. Nu is het wachten op het moment dat ook Hugo de Jonge, Wouter Koolmees, Ferdinand Grapperhaus, Eric Wiebes en Carola Schouten (ik begin even met de grootste probleemclusters) hun extra steentjes komen halen. Het is namelijk de hoogste tijd voor nieuwe oplossingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden