Opinie

'Corporaties moeten zelf aan de slag voor beter klimaat'

Het is de hoogste tijd om eindelijk werk te maken van de verduurzaming van Amsterdamse huizen, stellen Dehlia Timman en Alexander Hammelburg.

Dehlia Timman en Alexander Hammelburg
De gevels van de energieneutrale woontoren De Spakler in het Amstelkwartier zijn bekleed met zonnepanelen Beeld Floris Lok
De gevels van de energieneutrale woontoren De Spakler in het Amstelkwartier zijn bekleed met zonnepanelenBeeld Floris Lok

Terwijl Donald Trump en Geert Wilders zich bezighouden met het bouwen van muren en het houden van tekenwedstrijden, komt de wereld eindelijk in ­beweging in de strijd tegen ­klimaatverandering.

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een schier onophoudelijke zomer, alarmerende wetenschappelijke klimaatrapporten, het Urgendavonnis, een redelijk gelukte VN-Klimaattop en een ambitieus Klimaatakkoord. Maar nu de trein is gaan rijden, zal in 2019 moeten blijken of het ons lukt ook daadwerkelijk op de rails te blijven.

Amsterdam kan direct laten zien dat het vooroploopt bij de verduurzaming. Dit jaar beginnen namelijk de onderhandelingen tussen de gemeente en woningcorporaties over de prioriteiten voor de komende vier jaar. Zoals gebruikelijk zullen daar belangrijke afspraken worden gemaakt over de bouw en betaalbaarheid van sociale huurwoningen en de verhuur van sociale huurwoningen aan mensen met een middeninkomen.

Wat D66 betreft mogen stevige afspraken over verduurzaming niet aan dit rijtje ontbreken. Op dit onderdeel is de laatste jaren te weinig urgentie getoond en zijn ambities niet gehaald, terwijl de potentie enorm is.

Zonnedaken
De daken van de Amsterdamse woningcorporaties hebben naar schatting zo'n 280 megawatt aan zonnepotentieel. Dat is ongeveer 20 procent van het zonnepotentieel in Amsterdam. Vier jaar geleden is met woningcorporaties afgesproken dat er in 2020 80 megawatt aan zonnepanelen gerealiseerd moet zijn. De teller is echter blijven steken op nog geen tiende daarvan.

Daarnaast zijn er in Amsterdam nog steeds huizen te vinden waar je vanuit je woonkamer voelt uit welke kant de wind waait. Dat is onacceptabel. Mensen in een sociale huurwoning verdienen een net zo duurzame woning als mensen met een dikkere portemonnee.

Alexander Hammelburg

Raadslid voor D66 in Amsterdam

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Veel van de discussies over het Klimaatakkoord gingen over de tweedeling tussen arm en rijk. Ook op het gebied van verduurzaming hebben we de kans die tweedeling te slechten. Iedereen moet aan de bak om temperatuur­stijging te voorkomen, corporaties hebben daarin even zo goed hun verantwoordelijkheid en moeten aan het werk om sociale huurwoningen duurzaam te maken.

Lokale spelers
We kunnen in de strijd tegen klimaatverandering lokaal het verschil maken. In een wereld waarin ontkenners van klimaatverandering blijkbaar president kunnen worden van grote landen als de Verenigde Staten of Brazilië, is het des te belangrijker dat steden hun verantwoordelijkheid nemen.

Eindeloos praten over duurzaamheid gebeurt op internationaal niveau al genoeg, maar het plaatsen van zonnepanelen, het aardgasvrij maken van de stad en het isoleren van huizen wordt door lokale spelers gedaan. Laten wij het dus gewoon dóén. Gemeente en corporaties: aan de bak!

Dehlia Timman

Raadslid voor D66 in Amsterdam

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden