Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Corona maakt een hoop kapot, maar de natuur kikkert er van op

PlusPatrick Meershoek

Corona maakt een hoop kapot, maar de natuur kikkert er enorm van op nu de menselijke activiteit noodgedwongen op een laag pitje is komen te staan. Met Adam en Eva in lockdown kan de rest van het paradijs weer even op adem komen en genieten van de schone lucht, het heldere water en de relatieve rust.

Dat geniepige virus maakt allerlei ingewikkelde dingen plotseling ook heel simpel. Een mooi voorbeeld is het gebruik van de Amsterdamse parken voor grootschalige commerciële evenementen. Het onderwerp is al jaren onderwerp van felle discussie tussen fanatieke voor- en tegenstanders van festivals in het groen.

Het stadsbestuur worstelt met de kwestie. Als de natuur aantoonbaar grote schade ondervindt van de feesten en partijen, moet het bestuur natuurlijk maatregelen nemen. Tegelijkertijd wil Amsterdam als vrolijke hoofdstad geen duffe bedoening worden. Festivals brengen leven in de brouwerij en veel geld in het laatje.

Als bestuurders aarzelen, is het diepgravende en tijdrovende onderzoek nooit ver weg. Vorige week verscheen een rapport van meer dan duizend pagina’s over de conditie van de 22 parken in de stad. De onderzoekers waren teruggekeerd uit de wildernis met harde feiten en zachte conclusies, precies zoals bestuurders met behoefte aan een beetje schuifruimte het graag zien.

Exemplarisch is de bijdrage van het zogeheten Kennis­centrum insecten en andere ongewervelden dat in opdracht van het stadsbestuur in elf parken de aanwezige bijen had geteld. Gedurende drie expedities werden in totaal 6133 exemplaren geturfd, verdeeld over 72 bijensoorten, waaronder de zeldzame geriemde zandbij.

De entomologen vullen tientallen pagina’s met per park de gevonden bijensoorten en de planten waarmee de dieren het moeten doen. Op de hamvraag naar de gevolgen van de drukte in de parken antwoordt het kenniscentrum weer opvallend vaag. Drukte is over het algemeen niet goed voor bijen, maar ook weer niet per definitie slecht.

Een van de weinige harde punten in het rapport is het voorstel om de overbelaste parken meer rust te gunnen. De onderzoekers pleiten voor een herstelperiode van enkele maanden, het stadsbestuur vindt zes weken voldoende. Nu corona in het land is, is de kans groot dat alle festivals worden afgeblazen en de parken een heel jaar rust krijgen.

Er is nog een punt waar de onderzoekers eensgezind op hameren: om een echt goed beeld te krijgen van de conditie van de parken is meer onderzoek nodig, het liefst gedurende een groot aantal jaren. Als het stadsbestuur daarmee akkoord gaat, krijgen we voortaan om de paar jaar zo’n dure dikke pil van duizend pagina’s die niemand leest.

Als u wandelend in het rustige park iemand tevreden hoort grinniken in het struikgewas, is dat dus waarschijnlijk een ecoloog. Of de geriemde zandbij, dat kan ook.

Reageren? patrick@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden