Commissie van gemiste kansen

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen

Het moest vooral feestelijk blijven, de presentatie van het nieuwe coalitie­akkoord afgelopen donderdag. Over het rommeltje waarop de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester inmiddels is uitgelopen, werd met geen woord gerept. Toch leeft er in de Stopera grote frustratie over de manier waarop het proces tot op heden is verlopen. Niets in het openbaar natuurlijk, want de procedure valt onder strenge geheimhoudingsregels.

Zelfs de politici die niet in de vertrouwenscommissie zitten zeggen er zo weinig mogelijk over, uit angst betrokken te worden bij een strafrechtelijk onderzoek wegens 'lekken' door de Rijksrecherche. In Den Bosch zijn vorig jaar twee plaatselijke politici zelfs aangehouden om deze schending van het ambts­geheim. Hen hangt een geldboete en een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd.

Toch is de ingehouden frustratie over het tussentijds heropenen van de sollicitatieprocedure een beetje hypocriet. Want wie kijkt naar de samenstelling van de vertrouwenscommissie kon op z'n vingers natellen dat er gedoe zou ontstaan. Zes van de twaalf leden van de commissie zijn in maart 2018 voor het eerst in de gemeenteraad gekozen. De andere zes zijn ook pas 4 jaar raadslid, met uitzondering van voorzitter Johnas van Lammeren. Zijn nadeel is weer dat hij als fractievoorzitter van een kleine partij weinig overwicht heeft.

Het is een beetje alsof Erik ten Hag de D'tjes van Ajax optrommelt voor een UEFA Cupfinale. Een garantie op verlies. De nieuwe burgemeester van Amsterdam staat hierdoor met 1-0 achter nog voor zij kan beginnen.

In veel andere gemeenten nemen de fractievoorzitters plaats in de vertrouwenscommissie, in elk geval van de grote partijen. Dit zijn ervaren raadsleden die vaak al langer meelopen en dagelijks bezig zijn met het politieke handwerk. Zij begrijpen domweg beter wat er op het spel staat. Maar dit voorjaar waren de fractievoorzitters en lijsttrekkers te druk met de coalitieonderhandelingen. De burgemeestersbenoeming is het kind van de rekening.

Toch zal de samenstelling van de vertrouwenscommissie de komende weken wat wijzigen, al is dat onbedoeld. Allereerst heeft Sylvana Simons van Bij1 meer last van gezondheidsklachten na haar klaplong dan gedacht en wordt er gezegd dat zij haar politieke werkzaamheden stillegt tot de zomervakantie. Toen waren er nog maar 11.

Ook is de plek van D66-raadslid Mascha ten Bruggencate in de vertrouwenscommissie vacant, doordat zij bestuurder wordt in stadsdeel Centrum. Haar plaats zal worden ingenomen door D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig.

Er was nog een kans om wat extra ervaring te injecteren, ondanks de strenge wettelijke regels en procedures en de strikte afscheiding van de buitenwereld. Want volgens de regels kan de gemeenteraad ook één of meerdere wethouders aanwijzen die als 'adviseurs' zonder stemrecht zitting nemen in de vertrouwenscommissie. Ervaren krachten als Laurens Ivens hadden ondanks de druk van de collegeonderhandelingen een tandje bij kunnen zetten om de junioren aan de hand te nemen.

Maar hiervoor is het nu te laat. Want zodra de namen van de sollicitanten bekend zijn gemaakt aan de vertrouwenscommissie, mogen er geen nieuwe adviseurs worden toegevoegd, aldus de verordening. Zo is opnieuw een kans gemist om de tot nu toe beschamend verlopen procedure eindelijk tot chef­sache te maken.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden