Lezersbrief

‘Cokesnuiver, er kleeft bloed aan je handen’

Naar aanleiding van de moord op Derk Wiersum, roept Mick Boskamp recreatieve drugsgebruikers op om na te denken over de gevolgen.

Mick Boskamp
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.  Beeld Niels Wenstedt/ANP
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld Niels Wenstedt/ANP

Gisterenmorgen werd in Amsterdam op klaarlichte dag, in de straat waar hij woonde en in het bijzijn van zijn vrouw, Derk Wiersum ­doodgeschoten. Hij was de advocaat, die kroongetuige Nabil B. bijstond in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan ­Taghi. Wiersum was naast advocaat ook rechter.

En Taghi is een al jaren voortvluchtige, puissant rijke veertigjarige ­drugshandelaar uit Vianen, die ooit begonnen is als kleine hasjdealer en zich in rap tempo opwerkte tot de meest ­gewetenloze en genadeloze cokedistributeur en misdadiger die Nederland ooit heeft gekend, een man waarnaast Willem Holleeder een ­kleine jongen is.

Mijn hart huilt als ik de foto zie van een knappe man van in de veertig met een frisse uitstraling, een vader van twee jonge kinderen, die gisteren genadeloos werd geliquideerd door iemand die volgens de signalementen rond de 16 tot 20 jaar moet zijn ­geweest.

Maar ook omdat ik tegelijkertijd ­intens blij en opgelucht ben dat ik in herstel ben gegaan van mijn verslavingen en al bijna zeven jaar niet meer gebruik en dat ik geen mobiele nummers van cokedealers meer in mijn mobieltje heb staan. Want dat is een extra zegen als je besloten hebt om abstinent door het leven te gaan.

Dat je niet meer een industrie spekt, die geleid wordt door moordenaars van onschuldige mensen. Ook daar kun je als verslaafde in herstel dankbaar voor zijn.

En eigenlijk is dat ook de boodschap die ik aan iedereen geef die niet verslaafd is, maar wel gebruikt. In principe heb je alleen drugs nodig, daadwerkelijk nodig, als je actief ­verslaafd bent.

Want dan kun je niet zonder. Maar mensen die af en toe coke snuiven, xtc nemen of hasj roken zouden ook zonder kunnen. In Amsterdam wordt elk jaar voor 75 miljoen euro weggesnoven. En niet alleen door ­verslaafden, maar door recreatieve drugsgebruikers die dat lekker ­vinden.

En hen wil ik meegeven: als je van plan bent om een gram coke te scoren voor het weekend, denk dan aan Derk Wiersum, maar vooral aan zijn vrouw en zijn kinderen, denk aan al die onschuldige mensen die nog ­vermoord gaan worden en aan hoe fijn het voelt als er geen bloed aan je handen kleeft.

Mick Boskamp, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden