Opinie

‘Clubs, start een Amsterdamse voetbalcompetitie’

De voetbalcompetities voor de jeugd liggen sinds oktober stil. Het wordt tijd dat de jeugdsporters weer worden uitgedaagd en dat er een Amsterdamse competitie komt, schrijft Peter Henk Steenhuis.

Peter Henk Steenhuis
Voetbaltraining in coronatijd, hier bij ASV De Dijk in Noord.  Beeld ANP
Voetbaltraining in coronatijd, hier bij ASV De Dijk in Noord.Beeld ANP

De reguliere voetbalcompetities werden in oktober stilgelegd om, zoals premier Mark Rutte zei, ‘het aantal reisbewegingen en sociale contacten’ te verminderen. Dat was begrijpelijk, ouders zaten vaak met meerdere voetballers in de auto, meestal langer dan een kwartier. Er mochten alleen nog onderlinge wedstrijdjes worden gespeeld: de ‘onder 14-1’ verloor een aantal keer kansloos van de ‘onder 15-1’ en won dik van ‘onder 13-1’. Daarna kwam de klad erin en werden onderlinge duels geschrapt.

Dat is slecht voor de jongeren. Speciaal voor adolescenten in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar, als bij spelers de motivatie om te blijven sporten toch al dreigt te verdwijnen en beweging vaker beperkt blijft tot de vingers, die steeds behendiger worden in het bedienen van de Playstation. Nu de middelbare scholen weer (gedeeltelijk) opengaan, wordt het ook tijd om een competitie op te zetten, waardoor de doordeweekse trainingen weer een doel krijgen.

Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot gedrag. Dat kan een baan zijn, een hobby, vrijwilligerswerk of sport. What keeps you going? Wedstrijdprikkels zijn nodig om jonge voetballers te motiveren, anders komt de klad erin. En dat kon voor hen wel eens schadelijker zijn dan het coronavirus.

Wedstrijdprikkels

Iedereen die weleens ergens mee is gestopt, weet hoe belangrijk ritme is. De ene week speel je nog elke dag twintig minuten piano, op een dag besluit je ermee te stoppen en een paar weken later denk je: hoe heb ik ooit de tijd ­kunnen vinden om twintig minuten per dag piano te spelen?

Iets vergelijkbaars geldt voor jonge voetballers. Het loslaten van het ritme van de weke­lijkse wedstrijd zorgt ervoor dat de betekenis verdwijnt die adolescenten aan hun sport toekennen. Er moet een dag zijn die het verschil maakt. Kom bij een tiener niet aanzetten met: “Het is goed voor je gezondheid om te sporten.” Het is ook goed voor je gezondheid om 200 gram groente per dag te eten.

De reguliere competitie komt waarschijnlijk tot de zomer niet meer op gang. Dat betekent geen uitdaging tot september. Het gevolg daarvan is dat honderden jeugdspelers in Amsterdam komend half jaar hun motivatie zullen verliezen. Als er geen verschil meer gemaakt kan worden, word je onverschillig. En wie onverschillig is, heeft geen zin meer zijn huis uit te komen.

Improvisatiekracht

Dat kan en moet anders. De Jaap Edenbaan is daarvan een goed voorbeeld. Vanaf de zomer heeft de schaatsbaan zich voorbereid op coronaproof ijsplezier. Inmiddels wordt de baan geprezen. Woordvoerder Joris Wouters van de Jaap Edenbaan zei in Het Parool van 21 december: “We hebben tal van maatregelen genomen om alles mogelijk te maken. Elke schaatser heeft zijn eigen plek op een bankje op het middenterrein. We hebben bruggen over het ijs gemaakt om zo de looproutes te creëren. Tot nu toe werkt dat heel goed.” De baan was wekenlang compleet volgeboekt. De Jaap Edenbaan heeft niet gekeken naar wat níet mag, maar zich gericht op wat nog wel kan.

Hoe kunnen we voor de eerste helft van ’21 een voetbalcompetitie in elkaar zetten waarbij reisbewegingen en contacten geen risico vormen? Door jongeren op de fiets te laten gaan en alleen onderling contact met elkaar te laten hebben, want dat hebben ze op school ook. ­Bijkomend voordeel: een competitie zonder ouders langs de kant kon wel eens aantrekkelijk zijn voor spelers, scheidsrechters en grens­rechters.

Vanzelfsprekend blijven kantine en kleed­kamer dicht. Wat heb je wel nodig? Een paar wc’s en wat improvisatiekracht van de voetbalclubs in Amsterdam. Zo kunnen we een alternatieve voetbalcompetitie van start laten gaan zodra de middelbare scholen weer opengaan.

Peter Henk Steenhuis is journalist en vader van een jongen van 13 jaar, die voetbalt bij SDZ. Beeld
Peter Henk Steenhuis is journalist en vader van een jongen van 13 jaar, die voetbalt bij SDZ.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden