Han Lips

Claudia de Breij deed een hoopvol en fijnbesnaard relaas

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de Oudejaarsconference van Claudia de Breij.

Oudejaarsconference Beeld NPO1
OudejaarsconferenceBeeld NPO1

Een jaar lang had Claudia de Breij zichzelf vrijheid van meningsuiting gegeven. Ze was niet of nauwelijks in talkshows verschenen.

"En ik heb dus ontdekt dat, als je niet over alles voortdurend je mening geeft, je over veel dingen ook helemaal geen mening hebt. Maar dat je hem produceert omdat het gevraagd wordt. Dan ga je je erin verdiepen, maar dat moet je niet doen want dan krijg je een genuanceerd verhaal en word je nooit meer teruggevraagd."

Het vat de boodschap van De Breij in een notendop samen: boze mensen eisen de aandacht op, aardige mensen niet. Dat maakte ze soms duidelijk met een flauw grapje - 'Groningers geven we nooit aandacht, terwijl zij alle schokken voor ons opvangen. Allemaal zo'n scheur in huis, maar ze trekken hem niet open' - maar ook met rake metaforen.

Lips genoot van De Breij, nu pas de eerste vrouwelijke Oudejaarsconferencier ooit. Ze schetste een land waarin het eigenlijk best goed gaat - waarom zouden al die vluchtelingen anders naar ons land toe komen? - je moet alleen je best doen het te blijven zien.

Politici zijn verworden tot volgers van de vaderlandse onderbuik. "We zullen eerst zelf een positief geluid moeten maken, willen politici het doorhebben."

Geen conference om van te gieren, maar een hoopvol en fijnbesnaard relaas.

De Breij ontroerde ook. Haar ode aan Johan Cruijff op de melodie van David Bowies Heroes:

'Wij, wij waren altijd alleen.
Op de camping vroeg niemand ons: 'speel je mee?'.
Tot we zeiden: 'wij komen uit Holland'
en dan rolde de bal, naar onze kant.
En daar waren we helden, omdat Johan dat was.'

De Breij vindt Ruttes 'Nederland is een waanzinnig gaaf land' helemaal niet zo'n absurde uitspraak. "Als ik hier niet geboren was, was ik ernaartoe gevlucht."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden