Lezersbrief

Choho neemt de burgers nóg niet serieus

Amsterdammer Henk van Dijk vindt dat wethouder Abdeluheb Choho er beter aan had gedaan om, voor het nieuwe bestuurlijk stelsel in stemming werd gebracht, uitgebreid met Amsterdammers in gesprek te gaan.

Het Parool
Wethouder Choho had er goed aan gedaan om zonder koptelefoon of politieke bril, uitgebreid met de Amsterdammers in gesprek te gaan Beeld ANP
Wethouder Choho had er goed aan gedaan om zonder koptelefoon of politieke bril, uitgebreid met de Amsterdammers in gesprek te gaanBeeld ANP

Als actief buurtbewoner in stadsdeel West heb ik ­minister Plasterk in 2015 gevraagd een einde te ­maken aan het huidige bestuurlijk stelsel. Niet omdat het fundamenteel fout is, maar omdat de politieke partijen die ons vertegenwoordigen het stelsel niet begrepen.

Ogen en oren zouden ze zijn, maar daar kwam bar weinig van terecht. Deze lokale volksvertegenwoordigers zijn in een vergaderzaal gaan zitten wachten tot de bewoners naar hen toe kwamen. Met een politiek ­gekleurde bril en muzak van winkelstraatmanagers in hun oortjes hebben ze de bewoners aangehoord.

Participatiegereedschapskist? Daar hadden ze nog nooit van ­gehoord. Hun formele taken en bevoegd­heden? Ze moesten er door insprekers op gewezen worden. Dit heeft bij bewoners veel persoonlijke schade opgeleverd en het vertrouwen in de politiek is erdoor aangetast.

Onuitstaanbaar politiek geneuzel en een stelsel dat verkloot is door politieke coalities te vormen. De verantwoordelijke wethouder liet het gebeuren. De burger heeft in dit stelsel geen schijn van kans gehad.

Het nieuwe stelsel gaat dat alleen maar erger maken. Er komen adviescommissies zonder enige macht. En vanwege een in paniek aangenomen voorstel van D66 toch weer ­gekozen via een lijstenstelsel en een politiek programma. Een voorbode voor een nieuwe politieke schijndemocratie.

Om een echte verbetering van de Amsterdamse politiek te bewerkstelligen stelde de commissie-Brenninkmeijer voor om eerst en vooral de bestuurs- en organisatiecultuur te verbeteren.

Maar dat advies lapt wethouder Choho aan zijn laars. Hij presenteert het nieuwe bestuurlijk stelsel aan de Amsterdammer met de woorden: dit is mijn voorstel en daar moet u het mee doen.

Wethouder Choho had er goed aan gedaan om - voordat dit nieuwe stelsel in stemming gebracht werd - zonder koptelefoon of politieke bril, uitgebreid met de Amsterdammers in gesprek te gaan.

Zijn woorden in de raadsvergadering van november echoën nog door en ze voorspellen een voortzetting van de regentencultuur.

De gevraagde cultuuromslag zal niet bij deze wethouder vandaan komen. Daarom hoop ik dat we tegelijk met het nieuwe stelsel ook een andere wethouder aan het roer krijgen. Een bestuurder die wel het goede voorbeeld wil geven.
Henk van Dijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden