Lezersbrief

‘Cellulaire landbouw zou gestimuleerd moeten worden door over­heden’

Het Parool
Boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Beeld ANP
Boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.Beeld ANP

Het stikstofconflict tussen de overheid en de boeren vraagt om slimme oplossingen. Volgens polarisatie-experts kan een gedeeld belang de crisis verhelpen.

Ik kan wel wat gedeelde belangen bedenken: een stabiel klimaat, goede waterhuishouding, voedselzekerheid, volksgezondheid en tegelijkertijd een florerende economie, welvaart en welzijn. Deze zaken hangen samen met een basale levensbehoefte: voedsel. De boer is een van de sleutelfiguren.

Met 570 miljoen boeren in deze wereld, van wie 53.000 in Nederland, is de opgave groot: hoe zorgen we ervoor dat al die boerderijen op volhoudbare wijze tegemoet komen aan de vraag naar voedsel? Daarvoor bestaan oplossingen. Momenteel wordt in de VS een kweekvlees- en kweekzuivelfabriek gebouwd. Wereldwijd zijn 45 start-ups bezig met het kweken van dit vlees, zuivel, vis en zelfs menselijke borstmelk. Hierbij zet niet het dier, maar diens celculturen (bijna één op één) plantaardige suikers en eiwitten om in het gewenste product. Idealiter zou dit een instrument worden van de landbouwsector. Future Meat Technologies beschrijft dat een pluimveehouder zijn 50.000 kippen kan inruilen voor 10.000 machines. Als een boer aan de slag wil met een bepaald gewas of dier, dan is er kennis beschikbaar over rassen, technieken, voerconversie. Dat is ontwikkeld door Wageningen University en opgeschaald door bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd. Alle kennis hierover bevindt zich ondertussen achter slot en grendel bij die 45 start-ups, waarvan er tien klaar zijn voor de markt. Het potentieel van cellulaire landbouw wordt dus bij lange na niet ten volste benut.

Zoals zonnepanelen ‘open source’ werden ontwikkeld door overheden, zou cellulaire landbouw gestimuleerd moeten worden door over­heden. Met deze nieuwe landbouwtechniek (want dat zou het moeten zijn) kunnen we in Nederland wel tien keer zoveel vlees produceren. Zonder stikstof, methaan, dierziekten, veetransporten en slachthuizen. Met efficiënter gebruik van land, water en grondstoffen.

Cellulaire landbouw biedt een veelbelovend toekomstperspectief. Een gedeeld belang is dus zeker te vinden.

Armanda Govers (milieujurist en directeur van stichting Even Geen Vlees), Krimpen aan de Lek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden