Ingezonden brief

'Castrum Peregrini weet niet wat onafhankelijk is'

Donderdag stelde het Comité van Aanbeveling van Castrum Peregrini in een reactie op een opiniestuk van Frank Ligtvoet diens voorstelling van zaken niet te herkennen. (Het Comité zou onafhankelijk onderzoek naar vermeend seksueel misbruik in het genootschap hebben afgehouden.) Ligtvoet reageert.

Frank Ligtvoet
Castrum Peregrini met Wolfgang Frommel rechts in het midden Beeld Archief Castrum Peregrini Amsterdam
Castrum Peregrini met Wolfgang Frommel rechts in het middenBeeld Archief Castrum Peregrini Amsterdam

Het Comité van Aanbeveling van Castrum Peregrini weet niet wat onafhankelijk onderzoek is. Dat is onderzoek, uitgevoerd door professionals die geen relatie hebben met de institutie of de mensen van de onderzochte instelling.

In dit geval professionals die ervaring hebben met onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren en die ervaring hebben met sektes.

Ze zouden mijn geval van grooming tot sektelid onderzoeken en de daaruit volgende verkrachting van mijn man.

Ze zouden de inpalming van een alleenstaande moeder onderzoeken, die overtuigd moest worden van de respectabiliteit van Castrum, haar daartoe langs hoge heren - een geachte boekhandelaar en een geachte professor - leidde en bij een hoge vrouw, Gisèle d'Ailly, en die toen haar zoon inderdaad toevertrouwde aan een man die haar 12-jarige zoon vervolgens een jaar misbruikte.

Ze zouden de vaders en moeders onderzoeken die hun zonen tot misbruik afstonden aan Castrum vrienden. Ze zouden de incestgevallen onderzoeken.

Sporen nagaan van een verkrachter, leraar op Castrums visvijver, de Quaker kostschool Beverweerd, die nog een hele carrière op internationale kostscholen maakte.

Ze zouden naar politierapporten zoeken en naar schoolarchieven. Ze zouden de vele individuele gevallen én het nefaste systeem achter die gevallen onderzoeken en in een serieus rapport vastleggen.

Het wetenschappelijk onderzoek dat het Comité voorstelt heeft niks met onafhankelijk onderzoek te maken. Het gaat over de geschiedenis van Castrum. Wat heb ik, wat hebben wij eraan?

Evenmin hebben we iets aan die onafhankelijke vertrouwenspersoon. Onze verhalen hebben we al lang aan vrienden, psychologen en andere zielzorgers verteld.

Frank Ligtvoet Beeld Richard Koek
Frank LigtvoetBeeld Richard Koek

Wij willen dat Castrum de verantwoordelijkheid neemt voor wat ons individueel is overkomen.

Is er niemand in die huidige club die begrijpt dat de verdwijntruc van de Duitse sekteleider Wolfgang Frommel en de miraculeuze opstanding van Gisèle d'Ailly in de geschiedenis door ons gezien wordt als een manier om geen persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen en vervolgens te dragen?

In de ingezonden brief van Castrum komt de naam Gisèle d'Ailly niet voor. Het boek van Annet Mooij ontmaskert haar en impliciet haar man, oud-burgemeester Arnold d'Ailly, niet alleen als wegkijkers, maar als gelegenheidsgevers.

Haar gedrag verbindt het oude Castrum met het nieuwe Castrum. Er is voor ons dus geen enkele reden het huidige Castrum niet verantwoordelijk te houden voor de misdaden die binnen die sekte in het verleden zijn gepleegd.

Die misdaden worden inmiddels wel in Duitsland onderzocht door een speciale commissie die onderzoek doet naar kindermisbruik.

Het is misschien tijd dat het ministerie van Justitie in Nederland ingrijpt.

Frank Ligtvoet, Brooklyn

Teruglezen

- Het misbruik in Castrum Peregrini was de afgelopen maanden uitgebreid in het nieuws, ook in Het Parool. Neerlandicus en oud-lid van Castrum Peregrini Frank Ligtvoet vroeg eind september in dit opiniestuk de Raad van Aanbeveling om een echt onderzoek.

- En in deze ingezonden brief liet het Comité van Aanbeveling zich donderdag uit over eigen, bekritiseerde positie: "De voorstelling van 'criminele organisatie' delen wij niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden