Lezersbrief

'Castrum Peregrini vaart nieuwe koers'

Het misbruik in Castrum Peregrini was de afgelopen maanden in het nieuws. In een lezersbrief laat het Comité van Aanbeveling zich uit over eigen, bekritiseerde positie: "De voorstelling van 'criminele organisatie' delen wij niet."

Het Parool
Bij sommige gelegenheden droegen de jongens in Castrum bloemenkransen op hun hoofd Beeld Archief Castrum Peregrini Amsterdam
Bij sommige gelegenheden droegen de jongens in Castrum bloemenkransen op hun hoofdBeeld Archief Castrum Peregrini Amsterdam

In Het Parool van afgelopen zaterdag schrijft Frank Ligtvoet dat Job Cohen en Marjan Schwegman onafhankelijk onderzoek naar vermeend seksueel misbruik in Castrum Peregrini hebben afgehouden. Als leden van het Comité van Aanbeveling van het nieuwe Castrum Peregrini (CP) zouden zij een 'criminele' organisatie beschermen en wegkijken van een misbruikverleden.

Dat is een voorstelling van zaken die wij niet kunnen delen - waarbij vooropstaat dat wij afschuwelijk ­vinden wat Frank Ligtvoet en anderen in het verleden hebben mee­gemaakt.

Het zeskoppige Comité van Aanbeveling is ingesteld ter ondersteuning van de nieuwe koers die CP sinds 10 jaar vaart: breken met Frommel en zijn schadelijke, tot machts- en seksueel misbruik leidende Pedagogie van de Eros, breken met de ­bijbehorende misogynie, centraal stellen van de figuur van Gisèle Waterschoot van de Gracht, een platform creëren voor intellectuele en artistieke uitwisseling van kennis over contemporaine kunst en cultuur.

Leden van het Comité van Aanbeveling, inclusief Job Cohen en ­Marjan Schwegman, hebben dan ook van meet af aan benadrukt dat onafhankelijk onderzoek naar en confrontatie met het eigen verleden van Castrum Peregrini noodzakelijk is om met succes een nieuwe koers te kunnen varen.

De door Frank Ligtvoet terecht als meesterlijk geprezen biografie van Gisèle door Annet Mooij is een sprekend voorbeeld van dergelijk on­afhankelijk onderzoek, waartoe het ­initiatief zeven jaar geleden door de directie van Castrum Peregrini is ­genomen; overigens, ook al is het ­onderzoek door CP gefaciliteerd, het was onafhankelijk.

Hetzelfde geldt voor een binnenkort onder auspiciën van het Duitsland Instituut (UvA) te starten wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van Castrum Peregrini. Tot slot is er op initiatief van de directie van CP een helpdesk ingericht met een onafhankelijk vertrouwenspersoon.

Slachtoffers van seksueel misbruik dat in het verband van CP heeft plaatsgevonden, kunnen zich daar melden. Het is dan aan de vertrouwenspersoon, en niet aan CP, wat er met zo'n melding gebeurt.

Wij denken dus dat de directie van CP, gesteund door het Comité van Aanbeveling, gehandeld heeft in de geest van wat Frank Ligtvoet in zijn stuk aanbeveelt.

Het Comité van Aanbeveling van Castrum Peregrini: Avrum Burg,
Job Cohen, Eric Fischer, Maya Meijer Bergmans, Ronny Naftaniel en ­Marjan Schwegman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden