Lezersbrief

'Cannabisverbod? Vooroordelen stinken het ergst'

'Hierbij roep ik de blowende Haagse bevolking op massaal complimenten over de geur van cannabis op te sturen naar de Haagse raad,' schrijft Jackie Woerlee in een lezersbrief aan Het Parool.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Vanwege de vele beperkingen die mijn ziekte mij oplegt, vertoef ik helaas te weinig in de openbare ruimte. Als dit wel het geval is en ik de geur van cannabis in mijn neus krijg, ­tovert dit altijd een lach op mijn gezicht. Mmm, wat een lekkere lucht. De geur van de vrijheid.

Omdat het de gevolgen en symptomen van mijn ziekte verlicht, steek ik al meer dan 20 jaar regelmatig een jointje op, in het openbaar. Ook hier in Amsterdam, bij het schoolplein en de speelplaats toen mijn zoon nog klein was.

In deze repressieve tijden ben ik blij dat hij inmiddels volwassen is. Ik strijd al te lang voor normalisering en vrijheid rondom cannabisgebruik. De laatste jaren wordt die ooit vanzelfsprekende vrijheid steeds meer beperkt en aangetast.

Kwestie van smaak
Hoe de geur van cannabis wordt ervaren is subjectief en niet objectief: de ene persoon vindt het lekker ruiken, de ander niet. Begrijp ik het goed dat de Haagse gemeenteraad een verbod op het gebruik van cannabis wil instellen op basis van 'klachten over de geur van de bewoners'?

Geuroverlast? Echt waar? Wat vindt de Haagse raad van het gebruik van medicinale cannabis in de openbare ruimte?

Kunnen medicinale gebruikers van cannabis een ontheffing krijgen? Ben ik nog wel welkom in Den Haag als medicinaal cannabisgebruikster? En hoe zit het met mijn burgerrecht?

Hierbij roep ik de blowende Haagse bevolking op massaal complimenten over de geur van cannabis op te sturen naar de Haagse raad. Wat gaat de raad doen als er meer complimenten dan klachten zijn?

Een absoluut dieptepunt is de reactie van nota bene de eigenaar van de Haagse coffeeshop Doctor Green in de Herenstraat: "Haal hem uit zicht als er bijvoorbeeld een kind langs­loopt. (...) Als ouder wil je niet uitleggen wat dat is wat zo ruikt. (...) Eigenlijk is het gewoon beter om blowen op straat te verbieden."

Pijnlijk en beledigend
Echt vreselijk wat voor onzin deze man uitkraamt. Ik heb als ouder heel veel aan uitleg gedaan, ook over de geur. Als voornoemde eigenaar met zoveel schaamte en onwetendheid zijn nering runt, is dat ­pijnlijk en beledigend. Hij vindt mij namelijk asociaal als ik mijn medicinale cannabis in de buitenruimte gebruikt.

Verwordt zijn coffeeshop tot een afhaaltoko als straks zijn rookruimte ook verboden is? En waar wordt de bij hem aangeschafte cannabis dan gebruikt? Wat als de buren klagen over die spliff die je op je balkon oprookt? Of interesseert hem dat allemaal niet?

Wat meer respect voor het gebruik voor zijn klanten en de producten die hij verkoopt zou goed zijn. En vooral uitleg en dialoog, alsjeblieft.

Als ik cannabis gebruik, waar dan ook, is dat normaal en is de geur daarvan dat ook. Alsjeblieft, geen stiekem gedrag of, nog erger, dat je als cannabisgebruiker wordt opgejaagd.

De ergste lucht van alles is namelijk de geur van het vooroordeel.

Jackie Woerlee, Stichting Effectieve Medicinale Cannabis, Amsterdam

Lees ook: Is Amsterdam net als Den Haag toe aan een blowverbod?

Paroollezer Arjan Welles ziet een verbod juist wél zitten: 'Blowverbod verbetert reputatie en leefbaarheid'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden