'Canal Pride moet veranderen, wil het niet als bloemencorso eindigen'

Tijdens de jaarlijkse Canal Parade afgelopen zaterdag ontbrak alle trots, schrijft Henk Jan Gortzak in een ingezonden brief vandaag in Het Parool.

Henk Jan Gortzak
Het thema van de Canal Parade was dit jaar Share. Beeld anp
Het thema van de Canal Parade was dit jaar Share.Beeld anp

Twaalf jaar geleden voer er een 'Piemelboot' mee op de Canal Pride. Op die boot stonden dertig mensen: he, ho, bi en les (trans ontbrak), Nederlanders en andere Europeanen, Surinamers, Antilianen, Curaçaoënaars, Israëliërs en een Indonesiër. Oud en jong, allen met een namaakpiemel. De boot viel op door de aankleding, strakke choreografie en de muziek. Acceptatie, humor en internationale solidariteit spatten ervan af. De boot won de prijs voor de origineelste kleine boot.

Sindsdien wordt deze boot steevast uitgeloot en veel van de oorspronkelijke deelnemers kijken vanaf de kant toe.

Ik stond op die boot. In 2015 keek ik naar de samenvatting op tv van de Canal Parade en verbaasde mij. Ik zou, al kreeg ik geld toe, mij hier niet meer voor lenen. Niet alleen omdat ik te oud ben, maar bij deze Pride ontbrak bijna alle trots.

Dronken partygangers
Natuurlijk zijn er nog een paar boten die de boodschap, dit jaar was het Share, uitstralen. Maar op het merendeel stonden zichzelf BN'ers noemende types en veelal dronken partygangers. En wat deden zij? Zij gilden en zwaaiden met het glas in de hand naar het massaal opgekomen publiek. Een publiek waar zij zich, zo zag het eruit, ver boven verheven voelden.

Zelfs de niet om zijn kritische commentaar bekendstaande juryvoorzitter Cornald Maas klaagde erover dat veel van de deelnemers niet de moeite hadden genomen 'de simpelste choreografie' in te studeren. Dat weerhield de jury er niet van de ING-boot tot winnaar te verklaren. De ING met de directeur en zijn vrouw op de boot. Wat is het beleid van de ING in landen waar homoseksualiteit en transgender verboden zijn of waar daar zelfs de doodstraf op staat? Dat zou interessant zijn om te sharen op de Canal Parade.

Blanke piemel
En wat moet het publiek met hossende D66'ers en PvdA'ers waartussen Henny Huisman zichzelf adverteert als kandidaat-homovader? En ja, dit jaar was er weer een Piemelboot. Jammer dat de deskundige jury zich niet afvroeg waarom de blanke piemel daarop twee keer zo lang was als de zwarte.

Nee, als de Canal Pride nog betekenis en toekomst wil hebben, anders dan het bloemencorso, dan zal zij moeten veranderen. Misschien is een eerste stap om bij het beoogde Euro Pride 2016 een voorbeeld te nemen aan de Tour de France. Daar trekt eerst de reclamekaravaan voorbij. Dus in het vervolg eerst de politieke partijen, banken, radiozenders en andere commerciëlen. Tenslotte zitten er 's ochtends vroeg al duizenden toeschouwers lang de gracht. En dan 's middags de boten van 'gewone' LHBT-organisaties en particulieren. Dan kan het vermaledijde lotingsysteem ook worden afgeschaft, want het blijft natuurlijk wrang dat ook bij de Canal Parade geld kennelijk boven idealen wordt gesteld.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden