Lezersbrief

‘Buurtbewoners zijn klaar met de overlast van het terras van nachtcafé P96’

Er zijn duizenden handtekeningen verzameld om de terrasboot van café P96 te behoeden voor sluiting. Buurtbewoner Gerald Eijt is wel voor sluiting van het terras. ‘Om 1 uur ’s nachts, als de terrasboot dichtgaat, gaat het gelal en geschreeuw van aangeschoten bootbezoekers gewoon door op het stoepterras.’

Na bijna 40 jaar dreigt sluiting voor de terrasboot van café P96 dat geen vergunning heeft. Beeld Jean-Pierre Jans
Na bijna 40 jaar dreigt sluiting voor de terrasboot van café P96 dat geen vergunning heeft.Beeld Jean-Pierre Jans

Als een van de buren van nachtcafé P96 reageer ik op het opiniestuk van maandag. Volgens familievriend en P96-adviseur Guido Frankfurther en VVD’er Bas van der Sande zou met maatwerk P96 niet alleen een commercieel stoepterras, maar ook een commercieel bootterras voor de deur mogen hebben.

Voor alle duidelijkheid: de boot mag blijven, met de vermeende ­‘sociale en recreatieve buurtfunctie’. Nu de sluiting van het bootterras eraan komt, is P96 een publieks­campagne gestart. Helaas is hier steeds sprake van ‘alternatieve feiten’.

Het argument dat deze buurtfunctie de reden zou zijn voor een terrasvergunning, strookt niet met de feiten. P96 wil de dekschuit gebruiken als commercieel terras met maximale bezetting. Natuurlijk borrelen buurtbewoners daar weleens samen, maar dat zij hier regelmatig zouden schilderen en schaken is fictie.

De schrijvers durven ‘mindervaliden’ te gebruiken als argument voor het bootterras. Diezelfde rolstoeler kan hier al jarenlang niet meer normaal over de stoep, omdat het stoepterras, óók van P96, weer is uitgewaaierd en de doorgang blokkeert.

Natuurlijk, een terras op het water is hartstikke leuk. Maar om 1 uur ’s nachts, als de terrasboot dichtgaat, gaat het gelal en geschreeuw van aangeschoten bootbezoekers gewoon door op het stoepterras, tot P96 om 4 uur ’s ochtends de deuren sluit. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers op de boot enorm gestegen. En daarmee de overlast, want P96 is niet in staat dit in goede banen te leiden.

Ik ben niet de enige klager. In de woorden van een buurvrouw: ‘Ik ben murw geslagen door alle overlast en klagen bij de gemeente heeft toch geen zin.’

Waar de mannen gelijk in hebben: ik ben de boze buurman. Boos op P96 dat pretendeert ‘sociaal bewogen’ te zijn, terwijl ze een dekschuit willen voor de verkoop van meer drank en meer eten, zodat er meer omzet gedraaid kan worden. Maar liever niet over de rug van buurtbewoners, die klaar zijn met nachtelijke overlast die voor P96 onbeheersbaar is.

Als P96 echt hart voor de buurt zou hebben, stoppen ze met het bootterras en maken ze daar ruimte voor de buurtbewoners om elkaar écht te ontmoeten. Met wat goede wil kunnen bewoners en gemeente het onderhoud voor hun rekening nemen. Maar dat is niet wat P96 beoogt.

Gerald Eijt, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden