Lezersbrief

Burgemeester, schaf dan ook de kermis op de Dam af

Ook de kermis op de Dam levert volgens Mieke Fokker een grote bijdrage aan verloedering van de stad. 'Het gegil uit de diverse attracties is tot na middernacht tot in de wijde omtrek te horen.'

Het gegil uit de diverse attracties is tot na middernacht tot in de wijde omtrek te horen Beeld anp
Het gegil uit de diverse attracties is tot na middernacht tot in de wijde omtrek te horenBeeld anp

In zijn pleidooi voor meer voetgangersgebied noemde Egbert Schuttert donderdag het korte stukje Amstel tussen Blauwbrug en Munt het slechtste stukje openbare ruimte van Amsterdam. Vreemd eigenlijk: zo dicht bij het gemeentehuis waar de raadsleden zelf wandelen in hun lunchpauze!

Het slechtste stukje openbare ruimte is echter te vinden bij de hoek Prins Hendrikkade en het westelijk deel van de Martelaarsgracht. De schotten rond de hoektafel van het terras van café Karpershoek en de terrassen om de hoek op de Martelaarsgracht staan ongelooflijk in de weg voor de voetgangersstromen die daar, evenwijdig aan de oversteek bij het Victoria­hotel, van en naar het Centraal Sta­tion gaan.

De gehele dag moet men daar door de trechter die gevormd wordt tussen de terrassen, geparkeerde scooters, fietsen, vrachtwagens, en vuilnisbakken van de hotels. En dan staat er ook nog een lantaarnpaal met een driehoek van affiches eraan midden op de stoep. De voetgangers formeren zich een voor een door de ontstane sluis achter de rolkoffers aan.

En ze moeten wachten als de tegengestelde voetgangersstroom aan de beurt is. Uitwijken kan niet, want daar is de rijweg en het drukke oost-westfietspad dat je ook nog moet zien over te steken. Ik heb een klacht bij de gemeente ingediend, maar geen reactie gekregen.

Ik heb ook nog een tip voor onze burgemeester. Misschien is het een idee om de kermis op de Dam af te schaffen? Die levert ook een grote bijdrage aan de verloedering. Het gegil uit de diverse attracties is tot na middernacht tot in de wijde omtrek te horen. En als hij de toeristen wil opvoeden, zet in de marketingfolder: 'Please don't yell or scream in our city.' Gelukkig zijn de grachten wat rustiger nu het kouder wordt. Maar er worden nog 6 miljoen toeristen meer verwacht de komende jaren, dus het is al te laat!

O ja, laten we niet meedoen aan de stemming op ons favoriete natuurgebied. Grote kans dat de plekken waar het nu nog mooi en stil is dan door de 'spreiding' van toeristen ook bedorven worden. Goed idee van Stephen Hodes met zijn platform Amsterdam in Progress om het toerisme tot verkiezingsthema te maken.

Mieke Fokker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden