Marcel Levi Beeld Wolff

Britten zijn eindelijk vrij, als ze zich boven natuurkundigen stellen

Plus Column

Ik lees in de krant dat de Nederlandse regering mokkend en tandenknarsend akkoord gaat met het door de Europese Unie verplicht ­gestelde twee maanden betaald ouderschapsverlof.

Ik begrijp het Nederlandse ­verzet niet goed: wat is er nu ­verkeerd aan het steunen van jonge werkende ouders met een beginnend gezin in een ­beschaafde samenleving van een rijk land? Interessant ook dat de tegenstand uit dit CDA-ChristenUniekabinet komt: het gezin mag dan wel hoeksteen van de samenleving zijn, maar het mag die samenleving ook vooral niet te veel kosten.

Het voorstel werd gesteund door een overgrote meerderheid van Europese landen en vrijwel het volledige Europees parlement. Nederland legt zich daarbij neer: het is immers een loyaal lid van de Europese club en bereid de eigen ideeën naast zich neer te leggen als de meerderheid van de leden anders wil. Gelukkig maar.

En dat brengt ons bij een van de belangrijkste redenen dat ­Engeland zoveel problemen heeft met de Europese Unie. De Britten zijn immers zo volledig overtuigd van het eigen gelijk dat ze nooit in staat zijn te ­accepteren dat anderen het soms anders willen.

Of dat je soms meegaat in een besluit, omdat de meerderheid dat wil. Voor veel Engelsen is het feit dat eigen ideeën en nationale wetten soms moeten wijken voor Europese regels onverteerbaar.

Voor de meesten van hen houdt het Europees Gerechtshof zo ongeveer het midden tussen de Spaanse inquisitie en een ­Oegandees tribunaal in de tijd van Idi Amin. Een groot deel van de brexitellende komt door het eindeloos uitmelken van deze emotie.

Of het nu gaat om Europese ­regels voor luchtkwaliteit, die afwijken van de Engelse normen, of over de leeftijdgrens voor een goedkopere OV-pas voor ouderen, of over verschillen in visserijpolitiek; de Britten kunnen het nauwelijks verkroppen als Europa er anders over denkt. Brexiteer en Remainer zijn het er beiden over eens dat al die Europese regels satanische producten zijn van 'die ­bureaucraten in Brussel'.

In een artikel van de komiek en journalist Mark Steel afgelopen week werd gesteld dat als brexit (ooit) achter de rug is, de Britten vervolgens waarschijnlijk de wetten van de natuur zullen ­willen afschaffen.

Immers, die wetten zijn niet door het Verenigd Koninkrijk zelf vastgesteld en hebben het land al veel te lang aan banden gelegd. Laat de Britten zelf maar bepalen hoe de zwaartekracht is geregeld en bij welke temperatuur water bevriest. En dat atoomdeeltjes zich dienen te ­gedragen zoals de Britten willen, in plaats van in de richting die wordt voorspeld door internationale natuurkundigen. Dan zal het Britse eiland eindelijk vrij en zelfstandig zijn.

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

m.levi@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden