Columns & Opinie

Brieven

Het Parool

Afvalboot

Op de Wallen en in het Nieuwmarktgebied begint Amsterdam met een proef. Op drie plekken wordt huisafval vanaf kleinere afvalwagens op boten verzameld en dan naar de verbrandingsoven gevaren, zo stond half maart in Het Parool en vertelde programmamanager Afvalstromen Centrum Marcel Stiphout op AT5 afgelopen weekend. Ongeveer 35 jaar geleden was dat dé manier om het huisvuil in Amsterdam te vervoeren. Het ging niet anders. Totdat de nieuwe afvalcentrale gebouwd werd en de steeds grotere en efficiëntere vuilniswagens heen en weer gingen rijden. Die wagens werden mettertijd zo groot en zwaar dat de kades, mede door onderhoudsachterstand, dat gewicht nu niet meer aankunnen. Het is dus eigenlijk een retro-ideetje dat, aldus Stiphout, als het werkt over de hele grachtengordel uitgerold zal worden. Wedden dat het werkt?

Cornelis Kok, Amsterdam

Stanley Menzo

Het is nu de hoogste tijd dat er vanuit Groningen excuses worden aangeboden aan de geweldige Ajaxkeeper Stanley Menzo, die het destijds zwaar te verduren had in het Oosterparkstadion (PS van dinsdag). De spreekkoren en de bananen kwamen van supporters die dat niet waren. Bij dezen, Stanley Menzo: onze welgemeende excuses uit Groningen.

Arjen Boswijk, Groningen

Minderheidskabinet

Met of zonder Rutte verder? In alle mogelijke scenario’s die Het Parool dinsdag de revue liet passeren, ontbreekt er één: een minderheidskabinet. Een feest voor de democratie, veruit te prefereren boven het dichtgetimmerde toneelstukje dat daar bij ons in de regel voor doorgaat.

Eindelijk kan een oppositiepartij weer iets gedaan krijgen, zoals al zichtbaar werd toen het vorige kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer verloor. Eindelijk sneuvelt beleid waarvoor een meerderheid is en niet meer omdat één (kleine) coalitiepartij ervoor gaat liggen.

Maar zo kan er toch niet bestuurd worden? Zo kan je toch niet doorpakken?! Punt één: de democratie is er niet om eens lekker door te kunnen pakken. Doorpakken is voor dictators. Punt twee: in Scandinavië zijn er al heel lang allerlei minderheidskabinetten. En de Scandinavische landen doen het, waar je ook kijkt, meestal net nog wat beter dan wij.

D66, CDA, PvdA, GroenLinks, SP: 65 zetels. Geen priegelig regeerakkoord, morgen beginnen. Let’s go!

Ivo de Rooij, Amsterdam

Tuindaken

Op eerste paasdag was ik heerlijk rustig, met een bakkie koffie, de krant aan het lezen. Wat mij deze keer opviel was een grote tegenstrijdigheid. Tenminste, zo zie ik het.

De media verlaat Amsterdam en vertrekt naar het Mediapark, van eigenaar prins Bernhard. De foto laat veel lege daken zien en veel ruimte om de auto te parkeren. Bijna twintig pagina’s eerder een foto van Amsterdam, ingekleurd met groene daken. Daar zitten vast pandjes tussen van prins Bernhard. Zou het geen goed idee zijn, als we eigenaren van panden met dakoppervlak groter dan x verplichten een groen dak aan te leggen? Dat doet Bernard ook iets goed voor het milieu en het aangezicht. En kan hij zijn pr wat verbeteren?

Carolien Romkema, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden