opinie

'Breng toeristen onder op IJburg'

Tijd voor actie van de gemeente om hotels en het toerisme te verplaatsen naar wijken buiten het centrum, schrijft Peter Heule in een ingezonden brief.

Beeld Floris Lok

Het Parool pakte in mei groots uit. Een onderzoek onder ruim zestienduizend Amsterdammers gaf een verhelderend beeld over de toeristen in onze stad. We storen ons aan de drukte, met name in het centrum, maar tegelijkertijd juichen we de komst van meer toeristen toe.

De discussie over het toerisme blijft oplaaien. Zo verscheen 9 juli in deze krant een artikel over het opkopen van appartementen in het centrum die illegaal worden verhuurd. Wethouder Laurens Ivens zegt: 'Een woonboot is geen hotel.'

Tijd voor actie van de gemeente om hotels en het toerisme te verplaatsen naar wijken buiten het centrum, want het centrum en de gebieden rondom musea beginnen langzaamaan vol te worden. De highlights van onze stad lijken ten onder te gaan aan hun succes.

Groot genoeg
Maar iedere Amsterdammer weet dat er buiten het centrum nog veel parken, wijken, restaurants en andere bezienswaardigheden zijn die de moeite waard zijn. Zoals het onderzoek van deze krant al aangaf: veel Amsterdammers vinden dat toerisme een belangrijke bijdrage levert aan de economie van hun stad. En ook de populariteit van de stad onder buitenlandse bezoekers versterkt het imago van Amsterdam als wereldstad.

Bewoners van wijken als Oost en IJburg verwelkomen dan ook graag groei in hun 'lokale' economie zoals het centrum die heeft doorgemaakt. Tijd voor ondernemers, politiek en bewoners om dit mogelijk te maken en actie te ondernemen. Een woonboot als hotel? Waarom niet, als die maar niet midden in het centrum ligt. De stad is voor iedereen en vooral groot genoeg.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Peter Heule

Managing director Yays, appartementenverhuur

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden