Opinie

'Breng geweld tegen lhbti'ers eens echt in kaart'

Op de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie pleiten D66-raadsleden Reinier van Dantzig en Jan-Bert Vroege voor het beter in kaart brengen van agressie tegen lhbti'ers. 'Juist in onze vrije stad Amsterdam moet iedereen zichzelf kunnen zijn.'

'Juist in onze vrije stad Amsterdam moet iedereen zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen om te dragen wat ze willen' Beeld anp

Bespuugd in de metro, een elleboogstoot in de 'Reguliers' of zomaar wat nare verwensingen door een voorbijrijdende fietser. Ervaringen die veel Amsterdammers meemaken. Veel lhbti'ers doen geen aangifte of melding van dit soort incidenten of intimidatie met een homo- of transfoob tintje.

Meestal is de dader onbekend of allang weer verdwenen, heeft iemand geen zin in een administratief circus en in plaats van aangifte of melding te doen wil een slachtoffer het incident zo snel mogelijk vergeten. Immers een aangifte levert hem of haar toch niets op.

Ook al zijn deze argumenten kloppend, de cijfers maken wel degelijk uit. Homo- en transfoob incidenten nemen namelijk niet toe. Althans, volgens de statistieken. Een rondgang onder lhbti'ers geeft helaas een compleet ander beeld.

Vraag je de eerste de beste collega, vriend of vriendin of zij weleens nare ervaringen hebben gehad, gericht op hun uiterlijk of geaardheid, en ze zullen het allemaal beamen. Vrijwel alleen van heftige incidenten wordt aangifte gedaan. Dat moet anders.

Interactieve kaart
Eigenlijk zouden alle incidenten gemeld moeten worden om lhbti-discriminatie en geweldsincidenten beter in kaart te brengen. Niet om die incidenten allemaal juridisch aan te pakken, maar zodat we zicht hebben op de omvang van dit probleem in de stad.

Een simpele sms of app richting een centraal nummer van een incident plus de locatie drukt ons met de neus op de feiten: dan wordt letterlijk in kaart gebracht waar en hoeveel homo- en transfobe incidenten plaatsvinden in de stad. Hoe vaak komt het voor? Zijn er hotspots waar we op moeten letten? Wat is de intensiteit van de incidenten? De interactieve kaart die een melding kan opleveren, vergroot ook de daadwerkelijke aangiftebereidheid.

Jan-Bert Vroege Beeld Rink Hof

Nu leeft onder veel lhbti's het gevoel dat aangifte doen niets oplevert. Helaas is dat nog te vaak waar. De opsporing is lastig, de uitkomst van je aangifte niet altijd bevredigend. Laat staan dat gerechtigdheid volgt.

Aandacht
Daarnaast is het ook nog eens ingewikkeld voor politie en justitie om vast te stellen of het geweld wel echt homo- of trans gerelateerd is. Is het immers niet gewoon een incident in het verkeer? Een opstootje in horeca? En is het woord homo wel gevallen?

Vandaag, woensdag 17 mei, is het weer internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie. Die aandacht is nodig, want geliefden houden elkaars hand niet meer vast en travestieten en andere paradijsvogels verdwijnen steeds meer uit het Amsterdamse straatbeeld. Omdat ze zich niet meer veilig voelen.

Reinier van Dantzig Beeld Mats van Soolingen

Juist in onze vrije stad Amsterdam moet iedereen zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen om te dragen wat ze willen. Breng intimidatie en geweld in kaart, en hetero's én homo's ben er voor elkaar! Kijk met liefde naar de vastgehouden hand en straal mee met de paradijsvogels die deze stad een stuk vrijer en kleuriger maken.

Lees ook: Kun je in Amsterdam nog anders zijn?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden