Opinie

Brandende kwestie: de sorry van Camiel Eurlings

Hij betreurt de hele gang van zaken zeer, verontschuldigt Camiel Eurlings zich voor zijn excuses.

Camiel EurlingsBeeld anp

Zijn we tweeënhalve dag onderweg in 2018, aldus cabaretier Pieter Derks woensdag in zijn column in De Nieuws BV op Radio 1, ziet het ernaar uit dat dit wéér een jaar wordt met hakkelende mannen die iets doms hebben gedaan.

Rapper Boef met zijn 'kechs' dus, over wie in deze krant zaterdag meer en te uit en te na. Boef die niet meer op Paaspop hoeft te komen, niet wordt geboycot door radiostations en met wie de samenwerking door Corendon is opgezegd, want datzallumleren.

En ­Camiel Eurlings met zijn 'wederzijdse handgemeen' dus. Eurlings die volgens De Telegraaf vrijdagochtend 'de bui zag hangen', omdat 'bijna niemand meer een stuiver leek te geven voor zijn kansen'. En inderdaad, later die dag gaf hij dan toch eindelijk zijn IOC-lidmaatschap op.

Natuurlijk, zoals columnist Marcel van Doormalen op Radio 1 opmerkte: voor de liefhebbers van het menselijk tekort was het schitterend dat Camiel maar bleef kleven aan het pluche. Anders waren we die 'biecht' van de oud-CDA-minister zaterdag 30 december in NRC misgelopen. Eindelijk ging ie sorry zeggen, Eurlings, en wel omdat zijn naam 'voor de zoveelste keer door het slijk was gehaald'.

Ach, die arme Camiel, met trillende lippen en in gevecht tegen zijn tranen op de bank in zijn ouderlijk huis in Valkenburg, warm opgevangen door invoelend interviewer Henk Stouwdam. 'Eurlings kan onmogelijk blijven zwijgen, was de heersende opvatting.' 'Voor het eerst biedt hij openlijk zijn excuses aan over het handgemeen met zijn ex-vriendin Tessa Rolink.'

Excuses dus, voor die gebroken elleboog, kneuzingen en hersenschudding. Of wacht, nee toch niet. Of nou ja, vooruit, een heel klein beetje sorry dan, maar dan ook alleen voor 'zijn aandeel' (want dat zijn ex er dus kennelijk ook wel wat van had gekund).

'Het schijnt dat hij excuses maakte' aldus columniste Lamyae Aharouay vrijdag in nrc.next, 'maar ik vond ze niet. Ondergesneeuwd in het zelfmedelijden en het schaamteloze gejokkebrok.' Gejokkebrok over onder meer taakstraf en strafblad, ­zoals Volkskrant-verslaggever Mark Misérus de biecht dinsdag ­fileerde.

Die ook nog kwam, aldus sportverslaggever Willem Vissers in dezelfde krant, op de dag van die bloedstollende kwalificaties voor de Spelen. 'Het gaat meneer meer om zichzelf dan om de sport. Met een huilverhaal prominent in de zaterdagkrant, een mooi podium om straatjes schoon te vegen.'

Over een boemerang gesproken.

Het 'Eurlings kon onmogelijk blijven zwijgen' zwol aan tot een uni­sono 'Eurlings kan onmogelijk aanblijven'. Van hoogleraar sport en media Marjan Olfers ('Hij moet gewoon opstappen, hij is van besproken ­gedrag') tot televisieverslaggever ­Valentijn Driessen in Sportforum ­­('Als zo veel mensen zeggen dat het beter is dat je opstapt, en dat doe je dan niet, dan heb je echt een plaat voor je hoofd') tot een meerderheid van de Tweede Kamer die donderdag vond dat hij 'beter de eer aan zichzelf kon houden'.

Elton John zong het al in 1976: 'Sorry seems to be the hardest word.'

Lees ook: Hoe falend mediabeleid de val van Eurlings inleidde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden