Derk Sauer. Beeld Artur Krynicki
Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki

Boy oh boy – wat moest Poetin de trukendoos tot op de bodem uitschrapen

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

De opdracht aan de apparatsjiks in het Kremlin vooraf was helder: continueer de absolute meerderheid van Poetins partij Verenigd Rusland in de Doema en zorg voor een opkomstpercentage van minstens 50 procent.

Dat moest de legitimiteit van Poetins regime een stevige boost geven; belangrijk met het oog op de herverkiezing van de president in 2024.

Toen na drie dagen stemmen de definitieve uitslag binnenrolde kon Poetin opgelucht adem halen: 324 van de 450 zetels in het Russische parlement gaan naar Verenigd Rusland en het opkomstpercentage staat op 52 procent.

Maar boy oh boy – wat moest de trukendoos tot op de bodem worden uitgeschraapt.

Dat begon al ver voor verkiezingsdag met het opsluiten van de belangrijkste oppositieleider, Aleksej Navalny, het niet toelaten tot de kieslijsten van honderden oppositie- en onafhankelijke kandidaten, een frontale aanval op de restanten van onafhankelijke journalistiek, het lamleggen van ngo Golos, die verkiezingsfraude monitort, en totale controle over de ether.

En niet te vergeten de standaard douceurtjes van miljarden roebels aan bejaarden en ambtenaren – de harde kern van Poetins electoraat.

Het Kremlin dwong techgiganten Google, Apple, YouTube en Telegram om de ‘smart voting’-app van Navalny offline te halen. Een bizarre eis, want Navalny gaf alleen een stemadvies op kandidaten die op de officiële kieslijst stonden en dus door het Kremlin zelf waren gefiatteerd. Tot zover de principes van Big Tech!

Van een eerlijk speelveld was allang geen sprake meer toen de stembussen opengingen.

En zelfs dán blijkt dat Poetins partij de verkiezingen niet op een eerlijke manier kan winnen. Uit het hele land stroomden filmpjes binnen van officials in stembureaus die de bussen volpropten met stembiljetten.

In onder andere Moskou wilden de autoriteiten zulke scènes juist voorkomen en zetten ze daarom zwaar in op e-stemmen. Al voor de verkiezingen waarschuwde ngo Golos voor het gebrek aan transparantie. Het e-stemplatform is ontwikkeld en bestuurd door de gemeente Moskou en onafhankelijke waarnemers krijgen geen toegang tot de data.

Toen na drie dagen de stembussen sloten, gingen in Moskou de door Navalny gesteunde communistische kandidaten veelal aan kop. De uitslag van het e-stemmen liet veertien uur op zich wachten. En ja hoor, ineens bleken in alle districten de pro-Poetinkandidaten te hebben gewonnen.

De bekende fysicus Sergej Sjpilkin analyseert al jaren Russische verkiezingen en stelt dat er maar liefst 14 miljoen nepstemmen zijn uitgebracht. De werkelijke opkomst lag op hooguit 38 procent en daarvan stemde slechts 30 procent op Poetins partij.

De falsificatie was enorm, bevestigt ook bigdata-expert Aleks Koeprjanov, die deze verkiezingen ‘misschien wel de laatste echte verkiezingen ooit in Rusland’ noemt, omdat de autoriteiten het e-stemmen nationaal willen uitrollen.

Poetin heeft uiteindelijk zijn overwinning binnen. Voeg daar gerust het woordje pyrrus aan toe.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden