Opinie

'Bouw juist méér kantoren in Amsterdam'

Daniël van der Ree, gemeenteraadslid van de VVD in Amsterdam, pleit in een opiniestuk voor meer duurzame en hoogwaardige kantoorruimte in Amsterdam.

De VVD pleit ervoor meer kantoren te gaan bouwen in Amsterdam Beeld anp
De VVD pleit ervoor meer kantoren te gaan bouwen in AmsterdamBeeld anp

Bouw meer kantoren in Amsterdam. Waarom in vredesnaam, vraagt u zich nu af. De afgelopen jaren is er toch veel werk gemaakt van het omvormen van leegstaande kantoren naar woningen of een andere bestemming? Staat niet nog steeds vijftien procent van de Amsterdamse kantoorruimte leeg? Allemaal waar.

Toch pleit de VVD ervoor meer kantoren te gaan bouwen in Amsterdam. Duurzame en hoogwaardige kantoorruimte, op plekken waar er vraag naar is. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars is er steeds meer verschil tussen de vraag naar en het aanbod van kantoorruimte in Amsterdam.

Zuidas
Bedrijven op zoek naar kantoorruimte vinden geen geschikte plek. Beschikbare plekken vinden geen geschikte bedrijven. Het gevolg is dat er steeds minder geschikte kantoorruimte beschikbaar is op populaire plekken, zoals de Zuidas.

Dat is slecht voor de aantrekkingskracht van Amsterdam voor bedrijven. Grote internationale bedrijven, met veel werkgelegenheid, willen vaak alleen op de Zuidas zitten.

Als daar geen ruimte is, zullen ze uitwijken naar andere steden, in het buitenland. Wat de VVD betreft moeten we dit oplossen door meer goede kantoorruimte bij te bouwen.

Populaire gebieden
Het Amsterdamse stadsbestuur wil er echter niet aan. Sinds 2011 geldt een bouwstop voor kantoorruimte in grote delen van Amsterdam.

Op onder meer de Zuidas geldt de regel dat 70 procent van de ruimte van tevoren moet worden verhuurd, anders mag het gebouw überhaupt niet gebouwd worden.

Daniël van der Ree Beeld Rink Hof
Daniël van der ReeBeeld Rink Hof

Daniël van der Ree

is gemeenteraadslid van de VVD in Amsterdam

Dat moet veranderen. De leegstand op de Zuidas ligt nu rond de 4 procent, wat te laag is om bedrijven snel goede kantoorruimte te kunnen aanbieden. Het bouwen van innovatieve, duurzame en flexibele kantoorruimte binnen Amsterdam biedt bovendien een kans om nieuwe populaire gebieden te ontwikkelen of op te waarderen.

Groei
Steeds meer grote spelers luiden de noodklok over het dreigende tekort aan kantoorruimte. Het is van groot belang dat Amsterdam een goed vestigingsklimaat houdt.

Het kantorenbeleid moet daarom op de schop en meer ruimte bieden aan ontwikkelaars om voor eigen risico kantoren te bouwen, zodat de Zuidas en andere Amsterdamse kantoorgebieden kunnen blijven bijdragen aan de economische groei van Amsterdam. Daar profiteert uiteindelijk iedere Amsterdammer van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden