Lezersbrief

'Bos en Lommer glijdt helemaal niet opnieuw af'

Het is onterecht om aan de hand van een aantal - zeer vervelende - incidenten opnieuw een negatief stempel op Bos en Lommer te drukken, schrijft Lex de Jong in deze ingezonden brief.

'Laten we dit advies opvolgen en weer wat meer groeten op straat en een praatje maken' Beeld Eva Plevier
'Laten we dit advies opvolgen en weer wat meer groeten op straat en een praatje maken'Beeld Eva Plevier

Waarschijnlijk is er in Bos en Lommer niet veel meer aan de hand dan in andere delen van de stad. We wonen in een stad, daar hoort criminaliteit helaas bij, hoe vervelend dat ook is.

Wanneer je het artikel 'Wat is er aan de hand in Bos en Lommer?' van zaterdag leest, zou je bijna denken dat we in een supercriminele Parijse banlieue wonen. Gelukkig weten wij als bewoners wel beter.

Onterecht
Uiteraard valt het overvallen van hardwerkende ondernemers en het in de fik steken van politieauto's niet goed te praten. De daders dienen dan ook op- en aangepakt te worden.

Wij zijn de laatsten om te ontkennen dat er in Bos en Lommer criminele en verdachte activiteiten plaatsvinden. Het is echter onterecht om aan de hand van een aantal - zeer vervelende - incidenten opnieuw een negatief stempel op Bos en Lommer te drukken.

Gelukkig is de gemiddelde bewoner te trots op zijn of haar buurt om zich snel van de wijs te laten brengen.

Wat is er dan aan de hand?

Er waren afgelopen weken inderdaad meer incidenten dan normaal.

Een verklaring kan liggen in het feit dat het een hete zomer is, ook in Bos en Lommer. Dit betekent dat bewoners met het mooie weer meer op straat verblijven en sommigen van hen wat sneller geprikkeld raken. Een patroon dat zich elk jaar herhaalt. Dus is het verklaarbaar dat er in de zomermaanden meer incidenten zijn dan in de winter - ook in Bos en Lommer.

Geliefde buurt
We kunnen doen alsof Bos en Lommer aan het afglijden is, óf we kunnen ons focussen op hoe Bolo zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een van de meest geliefde buurten van Amsterdam. Bos en Lommer is dan ook erg in trek bij woningzoekenden.

Ik citeer graag een buurvrouw die als volgt reageerde op het artikel:
"Al die buurtbewoners die zich van­achter hun voordeur of vanaf de bank zorgen maken over hun buurt en daarover berichten plaatsen op sociale media maken mij soms zo moe. Ik loop elke avond een flink rondje met de hond en wens veel buren goedenavond. "

"Als meer mensen dat zouden doen, nemen we alleen maar door aanwezig te zijn, gezamenlijk de buurt weer over van die vermeende gasten die niks beters te doen hebben dan hangen en rotzooi trappen. ­Bovendien is het bewezen dat een wandelingetje voor het slapen gaan beter is dan nog een rondje Face­booken en Twitteren."

Laten we dit advies opvolgen en weer wat meer groeten op straat en een praatje maken - ook met 'de hangjongeren'.

Want veruit de meesten van hen zijn echt niet eng, ze chillen gewoon. Net als wij toen wij die leeftijd hadden - alleen heette dat toen nog niet zo.

Lex de Jong
Initiatiefnemer Boloboost

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden