Column

Bol.com maakt onze stad steeds magerder

James Worthy
James Worthy Beeld Agata Nowicka
James WorthyBeeld Agata Nowicka

In de buurt waar ik opgroeide, zaten heel veel kleine winkeltjes. Op een hoek van de Cornelis Krusemanstraat zat buurtsuper Van Santen. Een popperig winkeltje waar je altijd geholpen werd door moeder Van Santen, vader Van Santen of zoon Van Santen.

Er liepen ook katten rond in de winkel. Dat kon toen nog gewoon. In die tijd had onze ziekelijke drang naar hygiëne de romantiek nog niet vermoord. Ik moest er altijd sigaretten kopen voor mijn moeder. Gladstone Rood. En van het wisselgeld kocht ik vuurballen.

Als ik dan weer met bolle wangen naar huis liep, kwam ik langs een kralenwinkel. Wie begint er nou een kralenwinkel, dacht ik toen, maar tegenwoordig denk ik: waarom begint niemand nou een kralenwinkel?

Amsterdam heeft meer kralenwinkels nodig. Laten we kraaltjes op elastiek rijgen en armbandjes voor elkaar maken. Laten we alsjeblieft onze telefoons wegleggen om gezamenlijk kralen te gaan rijgen.

Buurtsuper Van Santen is overigens al jaren weg. Het is nu een contactlenzenwinkel. Ik liep er laatst naar binnen en vroeg aan de mevrouw achter de balie of ze ook katten hadden. Die hadden ze niet.

"Verkoopt u dan misschien wel pakjes Gladstone Rood?" vroeg ik.
"Dit is geen sigarenboer, meneer, volgens mij heeft u lenzen nodig."
"Nee, ik heb geen lenzen nodig, ik heb een wereld nodig waarin zo min mogelijk verandert."

Elke dag sluiten in Amsterdam kleine winkeltjes. Broodjeszaken en boekwinkels verdwijnen. Het dorpse wordt verdreven en verbannen.

Waarom zou je een wit bolletje met gekookte worst bij een ouderwetse broodjeszaak halen als je bij de Amerikaanse multinationale fastfoodketen Subway voor hetzelfde geld een American Steakhouse Melt XL kunt halen? Je bent toch niet gek? Nee, je bent niet gek, maar je bent ook niet romantisch. En daar gaat het hier om.

Koop je je spullen bij iemand die van die spullen houdt of koop je je spullen bij iemand die alleen maar spullen verkoopt? Gun je die grijze, oude man die je broodjes smeert zijn bestaan? Gun je de stad Amsterdam haar prachtige kleine winkeltjes?

Het gemak is het helaas van de romantiek aan het winnen. Bij elk faillissement verliest de stad een stukje eigenheid en als het zo doorgaat, hebben we over tien jaar alleen nog maar de winkels die Parijs, Londen en New York ook hebben. Dan is de fraaiste stad van de ­wereld een liefdeloze franchiseorgie geworden. Een inwisselbaar en historieloos gedrocht.

In mijn oude buurt zat ook een boekwinkel, maar ook Boekhandel Godfried bestaat sinds gisteren niet meer.

Godfried was een statige zaak. Als je in die winkel kwam, las je met mes en vork. Ik kocht al mijn boeken dus even verderop bij Boekhandel Minerva. Minerva is nog open, dus koop je boeken daar.

Koop je boeken bij mensen die letters bloeden en kaften als oogleden hebben. Boekhandel De Dolfijn. De Nieuwe Boekhandel. Minerva. De lijst wordt almaar korter.

Bol.com is natuurlijk een enorm praktische uitvinding, maar Bol maakt onze stad steeds magerder.

Koop je boeken dus in de winkel en zorg ervoor dat de stad zichzelf niet onherstelbaar herschrijft. Breng de ­romantiek in veiligheid. Ga naakt tussen de boekenleggers liggen. Bemin de kleine boekhandel weer tot leven.

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (1980) probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen. Lees al zijn columns terug. Reageren? james@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden