HAN LIPS

Boer Tom schijnt een lekkertje te zijn

Han Lips
Bram Vermeulen in Dwars door Afrika. Beeld Screenshot NPO
Bram Vermeulen in Dwars door Afrika.Beeld Screenshot NPO

Op NPO1 stelde Yvon Jaspers de verse boeren van het nieuwe seizoen Boer zoekt Vrouw voor. Boer Tom schijnt een lekkertje te zijn, begreep Lips van mevrouw Lips.

Lips zelf keek liever - op de slaapkamer - naar Dwars door Afrika van NOS-correspondent Bram Vermeulen op NPO2. Vermeulen keerde na vijf jaar Turkije terug naar 'zijn tweede thuisland'. Hij toonde ons zijn oude huis in Johannesburg. Het was 'typisch Johannesburg-style living', aldus Vermeulen. Stalen deuren en hoge muren tegen inbrekers.

En toch snapt Lips waarom Vermeulen zo verzot is op het land waar nog steeds veel mis gaat. Ook Lips heeft een zwak voor Zuid-Afrika. Neem alleen al de protesten in het land, en dat zijn er volgens Vermeulen momenteel heel veel. Bij al die protesten wordt, zolang de politie zich koest houdt, gezongen en gedanst. 'Wij gaan ons laten inwijden door de medicijnman', zongen de stakende mijnwerkers in harmonie terwijl ze langs de mijn dansten. Tijdens een protest van een militante vakbond kwamen de demonstranten swingend langs: 'We van AMCU komen uit de jungle, we komen eraan.'

Daar kunnen FNV-petjes en fluitjes op het Malieveld nooit tegenop. Ook op een rally van de militante politicus Julius Malema werd gezongen en gedanst. 'Daar komt Malema met zijn zweep, Zuma krijgt met de zweep.' Dat ziet Lips Emiel Roemer en de SP toch niet zingen over Rutte. Nee, hier komen we niet verder dan een paar onverlaten die met Geert 'Minder, minder!' roepen.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden