Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Boadu kan nog veel leren van de basistechniek van Haller

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Wat goed is komt snel. Zoals Myron Boadu. De spits debuteerde op 15-jarige leeftijd met Jong AZ in het betaald voetbal en speelde binnen een jaar op ere­divisieniveau. Weer twee jaar later was er de eerste interland, waarin Boadu tegen Estland ook zou scoren. Bovendien had hij de primeur van de eerste international die in de 21ste eeuw was geboren.

Door vervolgens met de vermaarde spelers­makelaar Mino Raola in zee te gaan, gaf het op 13-jarige leeftijd bij AZ gekomen talent blijk zelf ook in te zien dat een succesvolle internationale carrière in het verschiet lag. Het verlengen van zijn contract tot 2023 was dan ook een indicatie dat hij op 21- of 22-jarige leeftijd klaar dacht te zijn voor de volgende stap.

Inmiddels is zijn spectaculaire ontwikkeling gestokt. Vijf jaar na zijn profdebuut en twee jaar na zijn enige interland is Boadu al enige tijd zoekende naar zijn vorm. En niet zo’n beetje ook. Alleen lijkt het alsof hij dat zelf nauwelijks beseft.

Zo was hij zichtbaar verrast toen hij woensdag tegen PSV in de slotfase werd gewisseld, hoewel zijn enige relevante actie het versieren van de strafschop was, waaruit AZ de openingstreffer zou scoren. Voor de rest vielen zijn vaak lukrake loop­acties op en deden zijn aannames en dribbels pijn aan je ogen.

Het is onbegrijpelijk dat zo’n begenadigde voetballer, inmiddels zeven jaar opgeleid bij een club die geroemd wordt om zijn talentbegeleiding, zo’n matige basistechniek tentoonspreidt. En omdat dit al een tijd speelt en veel zwakke punten trainbaar zijn, rijst de vraag wat hij daaraan doet en vooral hoe hij daar in ‘zijn vrije tijd’ aan werkt.

Zoals gereputeerde goalgetters als Marco van Basten, Pierre van Hooijdonk, Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooij dat van jongs af aan deden. Van wie bekend was dat ze na de trainingen ontelbare overuren maakten. Om zo hun wapens (van de Van Basten-omhaal tot de Van Hooijdonk-vrije trap) verder aan te scherpen.

Het kan daarom geen kwaad als Boadu woensdag tijdens AZ-Ajax goed naar zijn collega-spits Sébastien Haller kijkt. Ook vanaf zijn dertiende opgeleid bij Auxerre, dat onder leiding van de legendarische trainer Guy Roux toppers als Eric Cantona, Laurent Blanc en Basile Boli voortbracht. De nu 26-jarige Fransman heeft dan ook een heel effectieve, simpele techniek. Bovendien zijn vrijwel al zijn loopacties functioneel. Daardoor verovert hij ballen, is hij in de dekking aanspeelbaar en creëert hij ruimte voor anderen.

Haller beschikt over alle basiskwaliteiten om bij Ajax te slagen. Het niveau dat Boadu ook wil aantikken, maar dan zal hij door moeten pakken en inzien dat hij niet alleen meer moet brengen, maar daar ook meer voor moet doen. Het is te bizar voor woorden dat Myron Boadu vijf jaar later soms nog even naïef voetbalt als op zijn vijftiende.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden