Lezersbrief

‘Blowtoerist parkeert weer op onze gracht’

Paroollezer Jan Sytze Mosselaar vraagt zich af: waarom stellen we tientallen kilometers werelderfgoed ter beschikking aan de bolides van blowtoeristen?

Jan Sytze Mosselaar
null Beeld ANP / Ade Johnson
Beeld ANP / Ade Johnson

De toeristen zijn terug. En niet de kwaliteitstoeristen zoals het stadsbestuur het zo graag ziet, want die komen doorgaans van ver. Dat zit er even niet in nu de lange vluchten wereldwijd geschrapt zijn.

De binnenstad wordt echter wel weer overspoeld door de autorijdende toerist. Met duizenden tegelijk uit Duitsland, België en Frankrijk op zoek naar wiet en gezelligheid. Dikwijls jonge gastjes die Amsterdam zien als één groot pretparadijs.

Wat me daarbij opvalt, is hoeveel auto’s er doodleuk langs de gracht worden geparkeerd. Deze staan hier nadat de toeristen na een lange speurtocht door het Amsterdamse grachtenlabyrint – links en rechts ingehaald door geërgerde fietsers – een plekje hebben gevonden. En ga er maar aan staan, als je niet gewend bent aan fietsers, de voorrangsregels amper kent en elke gracht er hetzelfde uit lijkt te zien.

Ook bij ons in de buurt, begin Singel, wordt er vaak op de brug geparkeerd om snel even een jointje te scoren bij de coffeeshop op de hoek.

Stadsbestuur, dit moet toch anders kunnen? Waarom zouden we kost­bare, zeventiende-eeuwse ruimte verkwanselen aan jonge blowende blagen die hun auto het liefst dicht bij hun favoriete wiettent neerzetten?

Het begin van de Herengracht, bij de Brouwersgracht, is nu al een tijdje autovrij, en er staat bijna geen auto meer geparkeerd. Als we deze gracht vanaf de andere kant bekijken, lijkt dit stuk ’s avonds weer als een Vermeerschilderij. Een genot voor het oog. Tijdens de lockdown hadden bewoners bovendien alle ruimte om hun eettafels op de lege parkeervakken te zetten, resulterend in een prachtige dorpse sfeer.

Maar helaas waaien inmiddels de walmen weekendwiet weer door de straten, een teken dat de talloze twintigers uit onze brave buurlanden weer terug zijn. En natuurlijk hoort de wiet bij Amsterdam. Maar waarom stellen we tientallen kilometers werelderfgoed ter beschikking aan de bolides van deze bezoekende blowtoeristen?

Jan Sytze Mosselaar, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden