Opinie

'Biomassacentrales zijn niet schoner'

De beoogde biomassacentrale nabij Amsterdam vervuilt en draagt niet bij aan CO2-reductie, zeggen Maaike Hillebrand, Fenna Swart en Jildert Huitema.

Fenna Swart en Maaike Hillebrand en Jildert Huitema
Nuon wil bij Amsterdam de grootste biomassacentrale van het land te bouwen, die hout gaat verbranden voor de stadsverwarming. Beeld shutterstock
Nuon wil bij Amsterdam de grootste biomassacentrale van het land te bouwen, die hout gaat verbranden voor de stadsverwarming.Beeld shutterstock

Het kabinet heeft besloten dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2 moet uitstoten. Er wordt al maanden gesproken over een Klimaatakkoord dat dit doel dichterbij moet brengen. Maar wat men voor het gemak vergeet, is dat minister Eric Wiebes intussen een rokend klimaatmonster heeft geschapen. Met honderden miljoenen euro aan subsidie dreigt Nuon onder de rook van Amsterdam de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen. Die zal hout voor de stadsverwarming verbranden. Met subsidie.

Zowel de gemeenteraad van Diemen als de stadsraad van Muiden en de stadsdeelcom­missie Oost verzetten zich daar unaniem tegen. Niemand wil de centrale, maar volgens Nuon is er geen ontkomen aan.

De eigenaar van Nuon, het Zweedse bedrijf Vattenfall, heeft grif ingetekend op de in het najaar door Wiebes beschikbaar gestelde stimuleringsregeling van 6 miljard euro voor hernieuwbare energie. Met deze lucratieve businessdeal heeft Nuon de gemeente Diemen en Amsterdam schaakmat gezet. Althans, zo lijkt het. Volgens Nuon is de komst van deze ­biomassacentrale niet tegen te houden.

Subsidies
Maar is zo'n centrale effectief? Het Nederlandse klimaatbeleid heeft steeds gefocust op biomassa om de CO2-doelstellingen te halen. In 2017 werd voor 3,6 miljard euro subsidie gegeven aan de energiereuzen als RWE en Essent voor bijstook in kolencentrales.

Volgens Wiebes is het bijstoken van biomassa in kolencentrales een 'kosteneffectieve maat­regel' om de uitstoot van CO2 te besparen. Maar de doelen uit het Energieakkoord - 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023 - worden er niet mee gehaald. Niet voor niets heeft Urgenda de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat gewonnen.

Nu heeft dus ook energiereus Nuon het oog ­laten vallen op deze subsidies. Er ligt 300-400 miljoen euro in het verschiet. Het gaat om verbranding van 25 vrachtwagens samengeperste houtkorrels. Per dag. Ten minste 12 jaar lang.

Pr-machine
Biomassa klinkt duurzaam, maar houtverbranding geeft veel meer uitstoot dan het verbranden van aardgas. Toch tellen de houtkorrels mee als hernieuwbare energie, omdat de bomen die daarvoor worden gekapt vanzelf weer aangroeien. Steeds meer wetenschappers waarschuwen dat het tientallen jaren duurt voordat nieuwe bomen de CO2 uit de lucht halen die vrijkomt in zo'n biomassacentrale. En waar komt het hout vandaan? Hoe voorkomen we ontbossing? Nuon schept geen duidelijkheid.
Bovendien komen bij verbranding van biomassa luchtverontreinigende stoffen vrij. Het kabinet wil aan de andere kant van de stad de kolencentrale Hemweg sluiten, omdat steenkool vervuilt vanwege fijnstof en roet. Het RIVM berekende dat verbranding van biomassa meer fijnstof geeft dan die van steenkool.

Intussen proberen burgers uit Diemen en Amsterdam de feiten boven tafel te krijgen over de herkomst van het hout en de negatieve ef­fecten op de luchtkwaliteit. Ze worden geconfronteerd met de pr-machine van Nuon/Vattenfall, die de burger wil doen geloven dat de biomassacentrale er gewoon komt en dat de verontreiniging meevalt. Een coalitie van bezorgde burgers, politici, wetenschappers en duurzaamheidsorganisaties organiseert daarom vrijdag 29 maart een avond met de titel 'Biomassacentrale, hoezo?! Het echte gesprek'.

De stadsdeelcommissie heeft het stadsdeelbestuur opgeroepen de door Nuon gepubliceerde rapporten opnieuw te bekijken en kritisch te vergelijken met bestaande rapporten over biomassacentrales elders in het land. Zo wordt ook in Nijmegen, Pijnacker en Waddinxveen door bewoners met wisselend succes gestreden tegen verbranding van biomassa.

De overheidssubsidie waarop Nuon aast, is niet alleen bedoeld voor biomassa-installaties, maar ook voor wind-, zonne- en waterkrachtenergie. Het zou slim zijn als minister Wiebes daar al zijn geld op zou inzetten, want dat is écht schone energie. Biomassacentrales zijn niet klimaatvriendelijk. Een goedkoop Klimaatakkoord is duurkoop voor het klimaat.

Lees ook: 'Vele wegen leiden naar een aardgasvrij Amsterdam'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden