Opinie

'Binnen enkele jaren zijn er nog nauwelijks gemengde scholen'

Degi ter Haar van 'Wij Ouders' vreest dat er binnenkort nauwelijks nog gemengde scholen zijn, de enige plekken waar kinderen van verschillende achtergronden elkaar tegenkomen.

Leerlingen van een basisschool in Amsterdam werven meer witte kinderen voor hun school met de leus 'Is dit wit genoeg voor u? op hun witte t-shirts Beeld ANP

Aan het begin van deze eeuw raakte de populatie van een aantal basisscholen in voormalige Amsterdamse achterstandsbuurten gemengd. Deze wijken werden steeds populairder onder witte en/of hoger opgeleide mensen. Door hun kinderen in groepjes naar een "zwarte" school te brengen, werden deze vaak binnen korte tijd een goede afspiegeling van de buurt.

Met mijn integratieproject voor ouders kom ik regelmatig op gemengde basisscholen in Amsterdam-West. Ondanks de soms grote verschillen tussen de ouders, hebben de kinderen hier samen een mooie schooltijd.

De meeste kinderen realiseren zich niet eens dat ze op een school zitten, die qua samenstelling uniek is in Nederland. Ze leren zich gemakkelijk te bewegen binnen andere culturen. En ze leren dat we in een wereld leven waarin niet iedereen dezelfde economische mogelijkheden heeft. Deze nieuwe generatie Amsterdammers weet hoe ze moet verbinden. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor de stad.

De niveauverschillen op een gemengde school zijn soms groter. Maar de klassen zijn dankzij de gewichtenregeling (nu nog) kleiner, waardoor de docenten hier goed mee om kunnen gaan. Kinderen met een lager niveau kunnen zich aan de anderen optrekken.

Het bewijs dat de kinderen met een hoger niveau hier niet onder te lijden hebben, is de eerste gemengde groep van de Joop Westerweelschool. Ruim de helft van de leerlingen kreeg onlangs een VWO-advies.

Segregatie
Desondanks gaat de segregatie die binnen het Nederlandse onderwijs oprukt niet aan de gemengde scholen voorbij. Sinds enkele jaren is de trend dat de wittere gemengde scholen steeds witter worden en de zwartere gemengde scholen steeds zwarter. En de vanouds gesegregeerde scholen, zoals de islamitische scholen en de vrije scholen, worden steeds populairder. Dat heeft een aantal redenen.

De woningmarkt zit niet meer vast, waardoor meer gezinnen de stad uit gaan voordat het oudste kind vier is. En vanwege het vernieuwde plaatsingsbeleid van de schoolbesturen hebben kinderen tegenwoordig voorrang op maar liefst acht(!) scholen in de buurt. Het is daarom gemakkelijker voor ouders om hun kind op de populairste school te plaatsen, vaak een school met voornamelijk ouders met dezelfde achtergrond.

Degi ter Haar voert op vier gemengde scholen in West het integratieproject 'Wij Ouders' uit Beeld -

En het type ouders in de buurt verandert. Vijftien jaar geleden kozen hoger opgeleiden vaak bewust voor het multiculturele karakter van de wijk. Tegenwoordig komt men hier vaak wonen omdat de huizen in bijvoorbeeld Oud-Zuid te duur zijn. Het multiculturele element wordt dan soms eerder als een last dan als een lust gezien.

Ik vermoed dat er binnen enkele jaren nog maar nauwelijks gemengde scholen zijn. Daarmee verdwijnen de enige plekken in de stad waar kinderen van verschillende afkomsten elkaar dagelijks tegenkomen. Met name kinderen met een migratie-achtergrond zijn hiervan de dupe. Waar kunnen zij nog vrienden worden met witte leeftijdsgenoten, via wie zij de taal en cultuur het beste leren kennen?

Veilige keuze
Ik vind het onverstandig als ouders de 'veilige keuze' maken, de vertrouwde bubbel van een witte of een zwarte school. Ze ontnemen hun kinderen de kans deel te zijn van de diversiteit, die onze stad zo mooi maakt. Het is alsof je op vakantie gaat naar een prachtig land, waar je alleen aan de witte stranden verblijft, terwijl je de mooie cultuur van het land links laat liggen.

Het is belangrijk dat de landelijke en lokale politiek kleur bekent, door de voordelen van de gemengde scholen voor de samenleving te erkennen. Deze scholen verdienen een "gemengde school-bonus," waarmee zij bijvoorbeeld kleinere klassen, vakleerkrachten en andere extra's kunnen blijven financieren.

Zie het als een beloning voor burgerschap, een maatstaf die minister Slob van Onderwijs vaker voor scholen noemt. Deze structurele middelen zullen scholen de impuls geven om gemengd te blijven. En ze zullen ouders het benodigde zetje geven om ook de gemengde school een kans te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.