'Bij veel evenementen staan de bassen te hard'

Gemeente en stadsdelen meten geluidsoverlast van festivals niet of niet goed, constateert Peter Welp in een opiniestuk in Het Parool.

Festival Appelsap in het Oosterpark Beeld Ilja Meefout

Niet eerder waren er in Amsterdam zoveel luidruchtige evenementen als in 2015 en niet eerder waren er zoveel klachten over geluid. Hebben de klagers als groep recht van spreken, of is het een individueel probleem en wordt er overdreven? Met voldoende kennis over hoe laagfrequent geluid zich over afstand gedraagt en met zorgvuldige geluidsmetingen moet deze vraag beantwoord kunnen worden. Die kennis en zorgvuldigheid is niet in huis bij gemeente en stadsdelen, en dus duurt de 'zeurpietendiscussie'.

Waarom zijn bastonen van belang? Een blokfluitklas met 70 decibel klinkt en voelt anders dan 70 dB van een zware motor. We meten een gemiddelde, maar de verhouding tussen bastonen en hogere tonen kan varië¿ren. Omdat het menselijk oor de lage tonen minder hard ervaart, is het festivals toegestaan om de bassen aanzienlijk meer volume mee te geven.

Zwaarte
Het gemiddelde geluid wordt gemeten in dB(A). Houdt men rekening met de bassen, dan meet men in dB(C). Het verschil tussen deze twee metingen drukt de zwaarte, de basverhouding uit, en het karakter van een dance festival vraagt om een verschil van ongeveer 15 decibel.

Specialisten berekenen hoeveel dB(A) er bij het podium geproduceerd mag worden. Uitgangspunt daarbij is hoeveel dB(A) tegen de gevels van huizen in de omgeving terechtkomt.

Meetrillen
Bastonen dragen verder en worden minder gedempt door de gevels, maar zij mogen wel harder staan in de mix. Meer mensen hebben meer last dan de specialisten hebben berekend. Los van extra lawaai, het feit dat je bank en je bed meetrillen maakt het extra moeilijk te negeren.

Wat is het huidige basbeleid? Amsterdam staat dance in de openlucht in principe toe, dus de benodigde basverhouding (15 dB) is onderdeel van de vergunning. Dat is alle beleid. Er is echter nooit wetenschappelijk vastgesteld of de geluidbelasting in woningen met zulke zware bassen nog duldbaar is. Hoeveel dB(C) er in de woningen terechtkomt, daar hebben de gezaghebbers geen idee van.

Juristen
Werkt dit beleid? Formeel weten we dat niet. Geen van de klachten of bezwaren wordt door geluidsdeskundigen onderzocht, maar ze worden weggeredeneerd door juristen. Er wordt binnen beleid gehandeld, binnen de norm gedraaid, dus de klacht is altijd ongegrond. Soms wordt een bezwaarmaker zelfs weggezet als 'niet belanghebbend', omdat men 'te ver weg woont en dus geen last kan hebben'. De vraag of het 'duldbare' is overschreden kan niet worden beantwoord.

Daarnaast laten de stadsdelen het schandalig afweten waar het aankomt op registratie en handhaving van de door festivals geproduceerde basverhouding. West en Zuidoost bewaren de gegevens niet, Noord meet simpelweg geen dB(C) en Zuid geeft geen openheid van zaken. Alleen Oost en Nieuw-West hebben hun basmetingen op orde.

Appelsap
Nagenoeg al hun dance-evenementen draaiden met zwaardere basverhoudingen dan de 15 dB die Amsterdam nog wil toelaten. Hulde dus alleen voor Appelsap in Oost en Solstice in Nieuw-West. Geen enkel stadsdeel grijpt in op een scheve basverhouding, en dat speelt de festivalbranche een troef toe, over de hoofden van de omwonenden. Er is concurrentievoordeel voor wie het vetste festival kan houden zonder op de vingers getikt te worden.

Er moet iets veranderen. Festivalorganisatoren beseffen stilaan dat ook zij uiteindelijk gebaat zijn bij heldere normen. Dat zorgt voor een gelijk speelveld voor alle organisaties. En met gefundeerde normen voor bastonen hoeven ze niet te vrezen voor een groeiende hoeveelheid bezwaren en procedures op aangevraagde en verleende vergunningen. Met een nieuw Gemeentelijk festivalbeleid op komst is het belangrijk om basbewust te normeren. Daarmee is de overlast duldbaar, of in ieder geval objectiveerbaar.

Petitie
Daarom is een petitie gestart. Niet tegen festivals, maar vo¿o¿r gericht onderzoek naar bastonen, bijstellen van de normen, en daarmee verminderen van de overlast.

Beeld .

Peter Welp is een van de initiatiefnemers van de petitie op www.lagertoontje.nl.


Geen enkel stadsdeel grijpt in op een scheve basverhouding Beeld Tzenko Stoyanov
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden