Han Lips

Bij de Moeras­arabieren: 'Kan je mij meenemen in een zak?'

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Van Ninevé naar Nazareth.

Han Lips
Van Ninevé naar Nazareth Beeld NPO 2
Van Ninevé naar NazarethBeeld NPO 2

In de zesdelige EO-serie reisreportages Van Ninevé naar Nazareth gaat presentator Kefah Allush op zoek naar de vergeten volken van het Midden-Oosten.

Allush, geboren in het Palestijnse Nablus maar opgegroeid in Nederland, kent 'net als andere Nederlanders dit gedeelte van de wereld vooral van het nieuws'.

Vorig jaar zomer reisde hij Van Nablus naar Ninevé en dat bleek een succes bij kijkers en critici. De vergelijking met VPRO-reisseries als Van Moskou tot Moermansk en Aan de Oevers van de Yangtze werd getrokken. Ook de eerste twee afleveringen van Van Ninevé naar Nazareth trokken elk bijna een half miljoen kijkers.

In aflevering drie ging Allush op zoek naar de Moeras­arabieren. Wie bij Irak alleen aan woestijn denkt, vergeet het gebied tussen de Eufraat en de Tigris: waterrijk en dus paradijselijk.

Hier woonden 6000 jaar lang Moerasarabieren, totdat Saddam Hoessein 25 jaar geleden dijken bouwde. Het gebied viel droog, de Moerasarabieren vertrokken naar de stad. Wat bij Allush de existentiële vraag opriep: "Hoeveel Moerasarabier ben je nog als je niet meer in het moeras woont, maar in een stad?"

Maar de dijken zijn doorgebroken en er zijn weer Moeras­arabieren te vinden, zoals de rietverkoper die met zijn twee vrouwen en zeven dochters woonde op een zelfgemaakt eiland, van riet.

"Ben je blij met dit leven?" vroeg Allush. "Nee, hoe kan ik hier blij mee zijn?" antwoordde de rietverkoper. "Ik voel me een gevangene hier. Ik wil in een echt huis wonen. Ik heb ook geen zoon, dus als ik doodga, is mijn naam na drie dagen vergeten." Ook de vrouw van de rietverkoper zou weg willen van het pittoreske rieteiland en vroeg aan Allush: "Kan je mij niet meenemen in een zak?"

Zo leerde Lips een vergeten volk kennen, voordat ze definitief zijn verdwenen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden