Ingezonden brief

'Bij Ajax is alleen nog op papier een 'gentleman' te vinden'

Dat Ajax een andere koers kiest dan die van Cruijff, is haar goed recht, maar die krokodillentranen zijn onwaarachtigheid ten top, schrijft Ronald Lulofs in een ingezonden brief.

Ronald Lulofs
'Met het wegsturen van Cruijff begaat Ajax een historische vergissing.' Beeld anp
'Met het wegsturen van Cruijff begaat Ajax een historische vergissing.'Beeld anp

Op 27 juli 1656 werd de Amsterdammer Baruch de Spinoza verbannen uit de Portugees-Joodse gemeenschap van Amsterdam. Op aandringen van de rabbijnen werd Spinoza op 24-jarige leeftijd door het gemeentebestuur verbannen uit de stad. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ketterij, want hij twijfelde openlijk aan kerkelijke dogma's.

In de banvloek werd, anders dan gebruikelijk, niet eens de mogelijkheid van Spinoza's eventuele terugkeer in de gemeenschap opengehouden. De rabbijnen lieten het volk weten: 'De Heer zal zijn naam uitwissen'.

Onwaarachtigheid ten top
Op 17 december 2015 werd Amsterdammer Johan Cruijff in feite door Ajax verbannen. De bestuursraad onder leiding van Hennie Henrichs werd niet weggestemd door de ledenraad en die gaf daarmee een vrijbrief aan het Ajaxbestuur om op de ingeslagen weg voort te gaan, hetgeen inhoudt een afscheid van het gedachtegoed van Johan Cruijff.

Dat de club een andere koers kiest dan de koers van Cruijff, is haar goed recht. Dat echter na afloop van de vergadering krokodillentranen worden gehuild over het feit dat de wegen van Ajax en Johan Cruijff zijn gescheiden, is de onwaarachtigheid ten top. Als ik lees dat van alle bestuurders en voetballers die momenteel bij Ajax een (top)functie bekleden, alleen Wim Jonk de laatste tijd contact met Cruijff heeft gehouden, zegt dat meer over hen dan het gepraat over welke visie dan ook.

Historische vergissing
'Een Ajacied trekt zijn jasje niet uit,' was ooit een gevleugelde opmerking van Michael van Praag. Heden ten dage is er nauwelijks nog een 'gentleman' te vinden binnen Ajax, alleen op papier.

De twee grootste Amsterdammers aller tijden, Spinoza en Johan Cruijff, werden en worden door hun eigen gemeenschap monddood gemaakt, maar als men zijn geschiedenis kent, weet men dat Spinoza juist daarna zijn bekendste werken schreef, hij liet zich niet tegenhouden door schriftgeleerden en de mening van de massa.

Cruijff zal dat zeker ook niet doen. Cruijff heeft altijd als insteek gehad het voetbal beter maken. Met het wegsturen van Cruijff begaat Ajax een historische vergissing, maar niemand kan zijn naam uitwissen - net zomin als bij Spinoza het geval was.

Wilt u reageren op deze ingezonden brief? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden