Lezersbrief

'Bezoekers de lusten, bewoners de lasten en Amsterdam voorgoed verziekt'

Een ongebreidelde groei van bezoekersaantallen en de toeristenindustrie wordt door het stadsbestuur in de hand gewerkt, schrijft Paroollezer J.L. van den Elsen woensdag.

Beeld ANP

Dé bewoner bestaat niet, schreef Daan Wijnants zaterdag in Het Parool. Inderdaad, want al die Amsterdammers die in de binnenstad komen drinken en feesten en dan 's nachts op hun scootertjes naar hun eigen rustige woonbuurtje knetteren om daar hun roes uit te slapen, zijn natuurlijk geen bewoners, maar gewoon bezoekers.

En momenteel zijn Airbnb-verhuurders ook dikwijls meer ondernemer dan bewoner. Bovendien zijn sommige Amsterdammers inderdaad blij met een feestje, met name als ze zelf tot de doelgroep van dat feestje behoren.

En sommige Amsterdammers drinken graag wat op een terras in de buurt en willen vervolgens graag een goede nachtrust genieten in hun eigen woning omdat het hardwerkende Nederlanders zijn.

De belangen van al die Amsterdammers verschillen dus nogal, omdat ze vanuit heel andere behoeften en posities redeneren en keuzes maken. Dat levert inderdaad geen homogene groep bewoners op, maar jammer genoeg wel een heel grote, homogene groep bezoekers - Amsterdammers en niet-Amsterdammers - met gedeelde belangen en doelen.

Die bezoekers willen allemaal onbeperkt en ongehinderd kunnen dwalen, drinken en feesten in de publieke ruimte van de binnenstad en worden in hun wensen gesteund door het huidige stadsbestuur zonder dat daarbij veel rekening wordt gehouden met bewonersprotesten. Een ongebreidelde groei van bezoekersaantallen en de toeristenindustrie is daarvan het gevolg.

Lucratieve business immers, met extra geld voor ondernemers en de gemeente en voor sommige partijen verkiezingswinst als bonus (Paternotte kwam erdoor op het pluche; dat is door Wijnants duidelijk niet onopgemerkt gebleven ). Zij de lusten, bewoners de lasten en Amsterdam voorgoed verziekt.

Om dan te stellen dat we hier in Amsterdam, door te veel de nadruk te leggen op de valse homogeniteit van 'bewoners en ondernemers', het risico lopen om 'een tirannie van de minderheid te organiseren', gaat dus wel erg ver.

Tenslotte betreft het de belangen van een respectabel aantal Amsterdamse bewoners en kleine ondernemers, die niet altijd de pret en feestjes noodgedwongen willen meebeleven. Ze willen vooral ongehinderd en betaalbaar kunnen blijven wonen, werken en ontspannen in eigen woning, winkel en buurt.

Toegegeven, deze Amsterdammers vormen getalsmatig een minderheid ten opzichte van al die (Amsterdamse) bezoekers, die dag en nacht luidruchtig de binnenstad XL komen bezetten.

Maar ook de belangen van minderheden horen in een democratie te worden behartigd door de lokale overheid, vooral als het om (primaire) levensbehoeften als nachtrust, wonen, werken en veiligheid gaat.
J.L. van den Elsen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden