Opinie

'Bewoners snakken naar stilte en groen, niet naar nog een festival'

Volgens Paroollezers Karel Beckman en Floor Hallema is Amsterdam festivalmoe. 'Wat bij de festivalondernemers juist ontbreekt, is daadwerkelijk innovatief en duurzaam denken.'

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

In Het Parool van maandag stellen twee horecaondernemers dat festivals 'te veel worden geassocieerd met overlast', terwijl het juist 'koplopers in duurzaamheid en innovatie' zouden zijn. Werkelijk?

De ondernemers zijn verbonden aan de Nieuw Amsterdam Raad, een bevoorrechte club jonge mensen die GroenLinks en D66 input wilden laten leveren bij de coalitieonderhandelingen.

De ondernemers stellen dat Amsterdam te weinig plek heeft voor vrijzinnigheden en dat broedplaatsen verdwijnen door de oprukkende stad. Dat is waar. We raken bekneld en vechten allen voor wat ruimte. Dit geldt niet alleen voor festivals en ­Nutellashops, maar ook voor parken, bloemen, merels, lijsters, ringslangen en zelfs voor mensen. Hoe dichter de stad, hoe meer bewoners snakken naar stilte, groen, verbinding en kleinschaligheid. Niet naar nog meer technofestivals.

Pumps en designsneakers
En duurzaam? Ja, net zo duurzaam als het circuit van Zandvoort. Biogas creëren van uitwerpselen van festivalgangers klinkt cool. Voelen de organisatoren zich ook verantwoordelijk voor illegaal gedumpt chemisch afval door xtc-producenten in kwetsbare natuurgebieden?

Waar ze het ook niet over hebben, is dat de natuur wordt platgetrapt door pumps en designsneakers tijdens een festival in Het Twiske. In Tuindorp Nieuwendam en Schellingwoude, waar deze ondernemers een festival wilden organiseren, genieten bewoners en bezoekers van ijsvogels en ­uilen, en ruimen ze samen plastic en andere troep van recreërende bezoekers op. Daar zijn ze minder enthousiast over de komst van een 'duurzaam' festival, getuige de al ruim duizend keer ondertekende petitie.

Festivalmoe
Misschien moeten de festivalorganisatoren zich afvragen waarom de stad festivalmoe is. Een authentiek cultureel initiatief zoals bijvoorbeeld dat van krakers van de Augustinuskerk in Noord is wel omarmd door diezelfde buurtbewoners. Het buurtdiner in de gekraakte kerk zit elke keer stampvol en 500 buurtbewoners tekenden de petitie voor het blijven van deze krakers.

Wat bij de festivalondernemers juist ontbreekt, is daadwerkelijk innovatief en duurzaam denken. Luister eens echt naar stadgenoten en durf samen creatieve oplossingen te verzinnen nu de ruimte knelt. Of valt daar te weinig geld aan te verdienen?

Karel Beckman en Floor Hallema, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden