Lezersbrief

‘Betrek Pllek bij nieuwe invulling NDSM-werf’

Paroollezer Eva de Klerk stelt dat succesvolle projecten als Pllek de ruimte moeten krijgen om volwassen te worden, om vervolgens het gebied samen met nieuwkomers een nieuwe bestemming te geven.

Eva de Klerk
Pllek Beeld Mats van Soolingen
PllekBeeld Mats van Soolingen

Het is een gotspe dat tijdelijke projecten die succesvol zijn en identiteit en sfeer geven aan een locatie, niet de mogelijkheid krijgen om de plek (mee) te ontwikkelen (‘Pllek moet plaatsmaken’, Het Parool van zaterdag).

De wethouder, nota bene van Ruimte en Duurzaamheid, beroept zich op het concept ‘permanente tijdelijkheid’ dat door Stichting NDSM-werf is bedacht. Deze stichting – verantwoordelijk voor de programmering en beheer van de openbare ruimte van de werf – bestaat uit externe bestuursleden en een ingehuurd projectteam die niet zelf investeren en geen persoonlijke risico’s nemen. Participatie en cityvorming nog aan toe!

Denk aan Blijburg dat IJburg smoel heeft gegeven. Over een paar jaar is de beurt aan De Ceuvel en tijdelijke projecten zoals het Skatecafé, Skatepark Noord of FC Hyena in het Hamerkwartier. Er is op de NDSM-werf nog plek zat voor het artistieke concept van ‘permanente tijdelijkheid’ van Stichting NDSM-werf.

Als we naar de nieuwe democratie- en participatiedoelstellingen van de gemeente kijken, is het een absolute voorwaarde dat het bestuur van Stichting NDSM-werf wordt vervangen of aangevuld met mensen die zelf hebben geïnvesteerd, en daardoor binding hebben met de plek.

De werf is divers genoeg om een bestuur samen te stellen met belanghebbenden die een goede balans weten te vinden tussen de belangen van de huidige huurders en eigenaren, en de nieuwkomers.

‘Permanente tijdelijkheid’ laat zich beter vertalen in een opmaat voor duurzame stadsontwikkeling waarin succesvolle projecten in de tijdelijkheid mentaal en fysiek de ruimte krijgen om volwassen te worden, om vervolgens het gebied samen met nieuwkomers een nieuwe bestemming te geven.

Ik kan me de stad niet voorstellen zonder mensen als Sjoerd Steenbeek, Stanja van Mierlo, Jolien van der Maden, Jasper Helmer, Huib Koel, Esther Way, Peter Ernst Coolen, Esmee Jiskoot, Joan Kramer en nog vele, vele anderen die zich in de bloei van hun leven zo hard hebben gemaakt voor Amsterdam.

En dat op plekken waar voorheen niemand dood gevonden wilde worden.

Eva de Klerk, auteur van Make Your City – De stad als casco en initiatiefnemer herontwikkeling NDSM Oost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden