PlusColumn

Beter ziek naar de hemel dan gezond naar de hel

Natascha van Weezel
Natascha van Weezel. Beeld Agata Nowicka
Natascha van Weezel.Beeld Agata Nowicka

Ik voelde me al een tijdje moe en sombertjes. ­Omdat ik niet wilde dat iemand iets aan me zou merken, probeerde ik alle ballen in de lucht te houden. Dit resulteerde in een volle agenda en een nog veel voller hoofd. Op weg naar een interview kwam ik in de trein een collega ­tegen. Ze vroeg hoe het met me ging. "Goed hoor, met jou?" antwoordde ik zonder na te denken.

Ze keek me meewarig aan: "Weet je het zeker? Zo zie je er anders niet uit." Ook dat nog. Ik zuchtte: "Nou ja, het is soms gewoon nogal veel." Mijn collega knikte begripvol en legde een hand op mijn arm. "Neem je wel genoeg tijd om te ontspannen?"

Twee dagen later zat ik bij de nagelstyliste. Mijn ­normaal keurig gemanicuurde nagels zagen eruit als ­afgekloven stompjes. Even wat tijd voor mezelf was misschien zo'n gek idee nog niet. Terwijl de styliste mijn nagels vijlde, spraken we in eerste instantie over damesbladen, mannen en make-up. Maar al snel vertrouwde ze me toe dat ze pas sinds kort weer werkte, aangezien ze last had gehad van een auto-­immuunziekte. Ik vertelde haar op mijn beurt dat mijn vader ziek is. De k-ziekte, noemde ik het. Inmiddels was ze in de weer met vuurrode lak.

"Ik heb dé oplossing," deelde ze mee. "Je moet je vader meenemen naar een gebedsgenezer in Leiderdorp. Hij heeft mij beter gemaakt door middel van handopleggingen. Van hem heb ik geleerd dat Jezus Christus ook in míj voortleeft. Jezus geneest."

Ik keek nogal verbaasd, de ketting met de davidsterhanger ­bungelend om mijn nek. "Mijn vader wordt goed behandeld door zijn artsen," probeerde ik tegen te werpen.

Ik ging ­naarstig op zoek naar een ander onderwerp, maar zo snel gaf de nagelstyliste niet op. "Je bent elke eerste en tweede zondag van de maand welkom. En als je vader niet kan rijden, zijn er vast mensen te vinden die hem willen halen met de auto."

Ik begon me ongemakkelijk te voelen: "Wij zijn niet christelijk, dus het lijkt me niet zo nuttig." Ik klonk bitser dan de bedoeling was. "Je kunt het toch proberen? Een mens kan beter ziek naar de hemel gaan dan gezond naar de hel." Het glitterlaagje was aan het drogen onder een ledlamp.

Nadat ik had afgerekend, kreeg ik naast de kassabon ook een briefje met de naam en de website van de ­gebedsgenezer in mijn handen gedrukt. Het was me niet bepaald gelukt om te ontspannen, maar mijn ­nagels zagen er weer tiptop uit.

Natascha van Weezel (32) is journalist. Elke dinsdag schrijft ze een column voor Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden