Opinie

'Betaalbaar wonen staat er juist beter voor dan voorheen'

Donderdag stelde oud-Rochdalebaas René Grotendorst in deze krant dat sociale nieuwbouwhuurwoningen na 15 jaar duur verhuurd mogen worden, wat nu pas na 50 jaar mag.

Laurens Ivens Beeld Marc Driessen

De conclusie die hij trekt - dat er nu minder bescherming van sociale huurwoningen is - klopt niet. De termijn van 15 jaar geldt namelijk alleen voor woningen die niet door corporaties worden gebouwd of getransformeerd en waar de gemeente geen invloed heeft op de grondpositie.

Er is geen termijn verkort; we hebben met onze Doelgroepenverordening juist een extra instrument voor een categorie woningen waar de gemeente eerder helemaal niets over te zeggen had. Dit is een stap vooruit, niet achteruit.

Verandering
De afgelopen jaren is veel veranderd in de sociale huur. Waar het rijk de huren van vrijwel alle woningen heeft vrijgegeven, heeft Amsterdam juist meer dan ooit ingezet op betaalbaarheid.

Na jarenlange krimp van het aantal sociale huurwoningen, worden er nu meer bijgebouwd dan er worden verkocht. En dat ondanks de verhuurdersheffing van jaarlijks bijna 200 miljoen euro voor de Amsterdamse corporaties: 1200 euro per sociale huurder.

Ook vestigen we momenteel bouwrecords in de nieuwbouw. Daarvan werd vroeger 30 procent in de sociale huur gebouwd en de rest aan de markt overgelaten. Nu bouwen we 40 procent sociaal (onder 710 euro per maand) en 40 procent betaalbaar voor het middensegment (huren onder 971 euro per maand en gemiddeld 850 euro per maand). Dat geldt niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij kantoren die we ombouwen tot huisvesting.

Om nieuwe betaalbare woningen te bouwen, kijken we eerst naar corporaties. Voor hen rekenen we een lage grondprijs en spreken we af dat woningen minimaal 50 jaar sociaal verhuurd worden.

971

De huurgrens van 971 euro voor het middensegment geldt voor 40 procent van de nieuwbouw in Amsterdam.

Voor de bouw van middeldure woningen moeten we vanwege rijks­regels naar marktpartijen kijken. We spreken wel af dat deze woningen minstens 25 jaar aan middeninkomens worden verhuurd. Dat was vroeger 15 jaar en dat leidde soms tot problemen. We onderzoeken nu of we deze termijn nog verder kunnen verlengen.

Doelgroepenverordening
Soms kan de gemeente niet bepalen wie er bouwt. Ook dan willen we woningen die lang betaalbaar blijven. Daar is nu een nieuw instrument voor: de Doelgroepenverordening. Daarmee krijgen middeldure huurwoningen een gemaximeerde huur voor minimaal 25 jaar, en sociale huur voor minimaal 15 jaar. We onderzoeken of we die termijn kunnen verlengen.

Ik begrijp de zorgen van Grotendorst, want ook het stadsbestuur wil niet dat nieuwbouwwijken binnen twee decennia veranderen in wijken voor de rijken. In Amsterdam moet iedereen, ongeacht het inkomen, betaalbaar kunnen wonen.

Door de Doelgroepenverordening is er dus niet minder maar juist meer mogelijk en vergroten we de kansen voor sociale en middeldure huurders bij nieuwbouw. Daar ben ik trots op. Het is goed nieuws voor huurders. Nu en in de toekomst.

Laurens Ivens, wethouder Bouwen en Wonen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden